Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava a găzduit vineri un atelier de artă meşteşugărească (olărit), în cadrul căruia un grup de nouă tineri din Fălticeni, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, au lucrat sub îndrumarea meşterului popular Carmen Cristea, artist ceramist originar din zona Fălticeniului, dar care locuieşte în comuna Şcheia.
Organizarea acestui atelier demonstrativ se circumscrie proiectului cu genericul „HEARTS -Patrimoniul impulsionând afectivitatea, reevaluarea tradițiilor și solidarității”, implementat de Asociaţia Ghizilor din Bucovina sub coordonarea Nicoletei Loghin, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Grundtvig, acțiunea Parteneriate.
Obiectivele acestui atelier au fost acelea de iniţiere a tinerilor în tainele olăritului, de conștientizare a importanței transmiterii acestui meșteșug de la o generație la alta și de cunoaștere a tipurilor de ceramică populară din România.
Aşa cum am aflat de la Gabriela Teişanu, consultant artistic - artă populară din cadrul Centrului Cultural Bucovina (CCB), care le-a vorbit participanţilor despre importanţa păstrării nealterate a culturii tradiţionale bucovinene, tinerii, care au fost iniţiaţi în tainele olăritului, şi-au exprimat dorinţa de a vedea la lucru şi practicanţi ai altor meşteşuguri.
Managerul CCB, Viorel Varvaroi, le-a promis că vor putea să se iniţieze şi în arta încondeierii ouălor sau în diferite alte activităţi meşteşugăreşti specifice arealului bucovinean.