Regal de operă în aer liber, vineri seară, în centrul Sucevei, eveniment la care au luat parte aproape 4.000 de spectatori, dornici să guste din frumuseţea muzicii clasice. Concertul „Simfonii de toamnă”, ediţia a II-a, susţinut pe esplanada Consiliului Judeţean Suceava de aproape 150 de artişti ai Operei Naţionale Române din Iaşi, a fost un adevărat succes. Artiştii ieşeni au reuşit să „scoată” în stradă mii de oameni, chiar la primul lor spectacol în Suceava. Deşi se aflau în vacanţă în această perioadă, stagiunea operei începând pe 28 septembrie, artiştii s-au mobilizat şi au oferit un spectacol de zile mari, sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Bebeşelea, laureat la diferite concursuri internaţionale, unul dintre cei mai buni dirijori români ai momentului.
Seară de poveste
O seară de poveste, cu emoţii şi culoare, cu un decor superb, flori, lumini, costume spectaculoase, care a început în jurul orei 20:00 şi s-a terminat aproape de ora 22:00. Mii de iubitorii ai artei lirice au petrecut clipe speciale în compania artiştilor de la Opera Naţională Română din Iaşi, orchestra operei, şase solişti, trei soprane şi trei tenori, şi corul operei, care au interpretat arii şi uverturi celebre.
În repertoriul pregătit pentru această ediţie a evenimentului au fost incluse piese aparţinând compozitorilor Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart, Ceaikovski, Georges Bizet, dar şi multe alte surprize. În deschiderea concertului, Orhestra Operei Naţionale din Iaşi şi corul operei, sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Bebeşelea, au interpretat un fragment din „Carmina Burana”: „O Fortuna”, de Carl Orff.
Printre fragmentele muzicale celebre, aplaudate îndelung de public, au fost uvertura „Nunta lui Figaro”, de Wolfgang Amadeus Mozart, fragment din Rigoletto: „La dona e mobile” (Giuseppe Verdi), din Nabucco: „Va, pensiero” (Giuseppe Verdi), din Bărbierul din Sevilla”: „Ecco, ridente in cielo” (Gioachino Rossini), din „Spărgătorul de nuci”: „Valsul Florilor” (Ceaikovski), din „Valurile Dunării”: „Muzica” (George Grigoriu) sau din „Carmen”: „Votre toast” (Georges Bizet).
Soliştii, ovaţionaţi de public
Pe scena amenajată în aer liber au urcat sopranele Cristina Grigoraş, Ana Maria Donose Marcovici şi Simona Titieanu, care, îmbrăcate în rochii superbe, semnate de creatoarea Doina Levintza, au interpretat arii celebre, spre încântarea publicului, care le-a răsplătit, după fiecare reprezentaţie, cu aplauze îndelungi.
Tabloul muzical al serii a fost completat de tenorii Florin Guzgă, Jean Kristof Bouton şi Andrei Fermeşanu, fiecare dintre ei oferind publicului fragmente muzicale celebre, care le-au pus în valoare vocea, talentul, profesionalismul. Publicul a aplaudat minute în şir, i-a ovaţionat pe artişti, a cerut bisuri, i-a răsplătit cu flori, iar la final s-a bucurat şi de un frumos foc de artificii.
„Ne-a surprins în mod plăcut publicul din Suceava”
Managera Operei Naţionale Române din Iaşi, Beatrice Rancea, a declarat, la finalul concertului, că a avut emoţii, tocmai pentru că şi-a dorit să iasă un spectacol extraordinar, dar este mulţumită de ce a văzut la Suceava.
„Ne-a surprins în mod plăcut publicul din Suceava, care a reacţionat foarte bine la actul cultural de pe scenă. Le mulţumim încă o dată organizatorilor, care au făcut posibil acest eveniment. A fost o onoare şi o bucurie pentru noi să susţinem acest concert în faţa publicului din Suceava”, a spus managera Operei din Iaşi, care, pe tot parcursul concertului, a stat foarte aproape de scenă, urmărind cu exigenţă evoluţia fiecărui artist.
„Mi-aş dori mai multe concerte de acest gen”
Printre spectatori am întâlnit-o şi pe Aneta Ilişoi, din Piteşti, care, aflată în vizită la Suceava, a auzit de concert şi şi-a dorit să participe. „A fost un spectacol grandios. Felicitări organizatorilor. Şi publicul a fost admirabil, artiştii foarte buni, totul a fost minunat”, ne-a spus spectatoarea.
Suceveanca Violeta Cotlarciuc ne-a spus că spectacolul de vineri seară i-a amintit de anii de studenţiei, petrecuţi la Iaşi. „A fost o adevărată plăcere, am simţit emoţie, dar şi nostalgie după anii în care nu lipseam de la concertele simfonice, de la teatru, pentru că aveam şi reduceri la bilete. Mi-aş dori mai multe concerte de acest gen. Ne-am săturat de manelisme, de târguri cu tot felul de cârnaţi şi... alte bucate de cartea recordurilor. Cred că Suceava a demonstrat că merită un astfel de spectacol de înaltă ţinută artistică”, ne-a spus femeia.
În viitor, două simfonii pe an, „de primăvară” şi „de toamnă”
Organizatorul principal al evenimentului a fost Clubului Rotary Suceava Bucovina, în în parteneriat cu Betty Ice, Grupul de Firme Calcarul şi Centrul de Diagnosticare Explora. Proiectul a fost susţinut şi de Consiliul Judeţean Suceava, Primăria municipiului Suceava, de nume importante din mediul de afaceri local, dar şi din rândul autorităţilor locale şi mass-media.
Prezentatorii evenimentului au fost Cătălina Bălăceanu şi Bogdan Galanton, membri ai Clubului Rotary Suceava Bucovina. De fapt, tot ce s-a întâmplat în jurul evenimentului, copii şi tineri îmbrăcaţi în prinţi şi prinţese, care au oferit fiecărui spectator programul concertului, copii care au bătut gongul pentru începerea spectacolului, cei care au oferit flori artiştilor, la finalul concertului, fac parte de „familia” Rotary Suceava Bucovina.
Dan Cuşnir, manager de proiect, membru Rotary Suceava, ne-a spus că după feedbackul pozitiv primit de la suceveni, şi-a dat seama că „publicul din Suceava merită astfel de evenimente culturale şi chiar ar trebui să facem două concerte pe an. Să avem <Simfonii de primăvară> şi <Simfonii de toamnă>, pentru că publicul ne-a demonstrat că merită astfel de concerte, merită mult mai mult, pentru că fără ei, fără spectatori, evenimentul de vineri nu ar fi avut aşa mare succes. Noi credem că am făcut un pas mare invitând în acest an Opera Naţională Română din Iaşi, care a creat o mare bucurie în sufletul oamenilor aflaţi la concert. Şi vremea a ţinut cu noi şi totul a ieşit peste aşteptări”.
Mesajul cu care membrii Clubului au demarat organizarea proiectului şi anul acesta, după ecourile frumoase de la prima ediţie a proiectului, a fost „Dăruiţi comunităţii, împreună cu Rotary”.