Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 214 (5421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Succes

Ansamblul Artistic „Arcanul USV”, opt spectacole în Portugalia, în faţa a peste 5.000 de spectatori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ansamblul Artistic Studenţesc „Arcanul USV” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a susţinut opt spectacole în Portugalia, în faţa a peste 5.000 de spectatori. Spectacolele au avut loc în cadrul Proiectului „Promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc în Portugalia”, proiect câştigat de Asociaţia Cultural-Educativă Arcanul USV Suceava, în cadrul unei competiţii naţionale de proiecte culturale, unde au fost depuse peste 250 eligibile, din care doar 18 au primit finanţare.

Proiectul câştigat de suceveni, în valoare de 67.090 de lei, a fost finanţat de Institutul Cultural Român Bucureşti, cu 26.606 lei, şi cofinanţat de Primăria municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Asociaţia Doina Algarve din Portugalia (Doina Associação Imigrantes Romenos e Moldavos Algarve) şi Asociaţia Cultural-Educativă Arcanul USV Suceava.

 

Spectatori numeroşi, din peste zece ţări

Coordonatorul Proiectului „Promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc în Portugalia”, dar şi coordonatorul Ansamblului Artistic Studenţesc „Arcanul USV”, dr. ing. Sorin Pohoaţă, ne-a spus că prin activităţile incluse în proiect s-a urmărit „promovarea efectivă a României adevărate”.

„Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de sporirea vizibilităţii, cunoaşterii, prestigiului patrimoniului imaterial şi material românesc în Portugalia, printre cetăţenii autohtoni, turiştii străini, dar şi diaspora, în vederea îmbunătăţirii imaginii României pe plan mondial”, a completat Sorin Pohoaţă.

Iniţial au fost incluse în proiect patru spectacole în Portugalia, pe 3 august la Almancil, pe 4 august la Quarteira, pe 9 august la Faro şi pe 10 august la Odiaxere (Lagos), însă, la cererea publicului, artiştii suceveni au susţinut încă patru spectacole (Quinta do Lago, Calvario-Lagoa şi alte două locaţii în Almancil), adunând mii de aplauze de la portughezi, dar şi de la turiştii aflaţi în sudul Portugaliei, regiunea Algarve.

„După spectacole, au fost împărţite chestionare de satisfacţie completate de participanţii la spectacole. Aşa ne-am dat seama că am avut public din Portugalia, dar şi din Franţa, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Australia, Spania, Angola, respectiv diaspora din România şi Republica Moldova. În fiecare spectacol, care ajungea să dureze şi aproape două ore, prezentam şase suite de jocuri popularedin câteva zone etno-folclorice ale României, 12-14 cântece populare româneşti şi două-trei melodii populare instrumentale”, ne-a spus coordonatorul ansamblului studenţesc.

 

Diplome de excelenţă, medalii, simboluri şi însemne ale locurilor în care au susţinut spectacole

În Portugalia au făcut deplasarea 22 de artişti, doi meşteri populari din Rădăuţi, Florin şi Maricica Bejinari, coordonatorul ansamblului studenţesc, Sorin Pohoaţă, şi asistentul coregraf Ioan Ilie Nemţoi. Meşterii populari au făcut demonstraţii live de încondeiat ouă, pictură de icoane pe sticlă, au amenajat un stand expoziţional cu creaţii populare româneşti, de unde nu au lipsit nici vasele din ceramică de Marginea sau costumele şi măştile populare.

La fiecare spectacol, pe lângă localnici, turişti, au participat şi oficialităţi locale, reprezentanţi ai ambasadei, oameni de cultură din Portugalia.

Conducerea Juntei de Freguesia Quarteira a menţionat, la finalul unui spectacol susţinut de artiştii români: „Nu ştiam că România are asemenea tradiţii frumoase”. Şi turiştii străini aflaţi printre spectatorii portughezi, mai ales cei englezi, s-au declarat foarte surprinşi, în mod plăcut, de obiceiurile, tradiţiile şi meşteşugurileromânilor. „Chiar am explicat, la un moment dat, că am venit să promovăm adevărata Românie, nu cea <promovată> de mass-media britanică”, a precizat Pohoaţă.

Artiştii suceveni au primit diplome de excelenţă, medalii, simboluri şi însemne ale oraşelor şi organizaţiilor pe unde au susţinut spectacole, ceea ce înseamnă că acţiunile cultural-artistice pe care le-au promovat peste hotare au fost la un înalt nivel calitativ.  În conformitate cu activităţile proiectului, au fost tipărite şi difuzate pliante, broşuri şi un DVD cu activităţile desfăşurate în Portugalia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul Artistic „Arcanul USV”, opt spectacole în Portugalia, în faţa a peste 5.000 de spectatori.
 Vizualizări articol: 6287 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Ansamblul Artistic „Arcanul USV”, opt spectacole în Portugalia, în faţa a peste 5.000 de spectatori5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei