Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 207 (5414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Zilele Culturii Polone, ediţia a XV-a, au debutat ieri la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zilele Culturii Polone, ediţia a XV-a, au debutat ieri la Suceava, la Muzeul de Istorie, în prezenţa unui public numeros, oficialităţi judeţene, locale, oaspeţi din Polonia.

Printre invitaţi s-au numărat prefectul Sucevei, Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher,iniţiatorul Zilelor Culturii Polone, profesorul dr. Kazimierz Jurczak, o delegaţie a voievodatului Podkarpackie, redactorul-şef al Revistei Polonus, Stanislava Iachimovschi, profesori din România, Polonia, Republica Moldova.

 

Parteneriate constructive

Deputatul Ghervazen Longher a spus că este o mare onoare pentru el să se afle înconjurat de atât de mulţi oameni de cultură din România şi Polonia şi oficialităţi locale şi judeţene.

„Uniunea Polonezilor din România nu se va opri la cea de-a XV-a ediţie a Zilelor Culturii Polone, ci va continua să sprijine acest eveniment şi în următorii ani. Vom pune cărămidă peste cărămidă, să continue aceste manifestări. Putem să facem lucruri bune prin intermediul parteneriatelor pe care le avem, atât cu oficialităţile locale, judeţene, cât şi cu Guvernul – Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Un sprijin deosebit avem din partea Poloniei, în special în dezvoltarea educaţiei şi culturii noastre”, a spus Ghervazen Longher.

 

„Minoritatea poloneză din Bucovina este cea mai activă”

Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a precizat că: „dacă s-a ajuns la a XV-a ediţie a Zilelor Culturii Polone, înseamnă că, sigur, cultura, tradiţiile şi obiceiurile sunt elementele care definesc minoritatea polonezilor din Bucovina şi că în Bucovina există o înţelegere perfectă între populaţia minoritară şi populaţia majoritară. Este adevărat că minoritatea poloneză din Bucovina este cea mai activă”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat că „relaţiile bilaterale dintre România şi Polonia sunt la un nivel foarte înalt, chiar dacă în trecut au existat şi evenimente mai puţin plăcute pentru cele două state”. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, le-a amintit celor prezenţi că este a zecea oară când participă la Zilele Culturii Polone. „Vă simt mai aproape unii de alţii şi pot să spun că schimbul de experienţă dintre români şi poloni este benefic. Avem de învăţat unii de la alţii. Ca ţări ale Uniunii Europene, avem un interes comun, să obţinem bani europeni pentru diferite proiecte”, a completat edilul Sucevei.

 

„Nu cunosc o altă comunitate de polonezi mai bine organizată ca cea din România”

Mulţumiri unanime i-au fost aduse profesorului dr. Kazimierz Jurczak, iniţiatorul Zilelor Culturii Polone, prezent la eveniment. El a apreciat că este un bun cunoscător al comunităţilor de polonezi din Europa, „dar nu cunosc o altă comunitate de polonezi mai bine organizată ca cea din România. Uniunea Polonezilor din România organizează ample manifestări culturale, care umplu un gol lăsat de alte instituţii, care nu pot ori nu vor să organizeze. Manifestările Zilelor Culturii Polone sunt organizate la cel mai înalt nivel şi pentru asta... toată cinstea”.

 

„Patru oraşe: Chişinău – Lvov – Bucureşti – Cracovia”

Primul eveniment de marcă din programul manifestărilor a fost vernisajul Expoziţiei „Patru oraşe: Chişinău – Lvov – Bucureşti – Cracovia”, care cuprinde fotografii din arhiva familiei lui Tadeusz Gaydamowicz. Viaţa lui Tadeusz Gaydamowicz, prezent la evenimentul de ieri, este ca o călătorie în timp. S-a născut la începutul secolului XX la Chişinău (a împlinit deja 90 de ani), a trăit printre polonezii din Basarabia, care cultivau cu pietism tradiţiile naţionale şi patriotice. Educaţia şi aventura îndelungată la cercetaşi le-a început la Lvov, aparţinând în acea vreme Republicii Polone. Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial i-a legat destinul de Bucureşti, despre ai cărui locuitori îşi aminteşte cu multă căldură. În final, ultima etapă a călătoriei este Cracovia – oraşul unde şi-a întemeiat familia, s-a realizat profesional şi de unde se întoarce adesea în memorie în locurile părinteşti. Fotografiile familiei Gaydamowicz sunt o mărturie a timpurilor, puternic ancorate în importante evenimente istorice care au determinat destinele polonezilor, dar şi o ilustrare a unui fragment din istoria acestei părţi a Europei apropiate nouă tuturor. Tadeusz Gaydamowicz le-a spus celor prezenţi că este bucuros că a reuşit să ajungă la Suceava, la vernisajul expoziţiei „Patru oraşe: Chişinău – Lvov – Bucureşti – Cracovia”, oferind cu amabilitate şi entuziasm informaţii despre fotografiile expuse.

Expoziţia de la Muzeul de Istorie, care poate fi vizitată până pe 15 septembrie, a fost organizată de Filiala Asociaţiei „Wspólnota Polska” din Cracovia, în colaborare cu Institutul Cultural Român şi Asociaţia Polono-Română din Cracovia şi Uniunea Polonezilor din România.

 

Zilele Culturii Polone continuă astăzi şi mâine

După expoziţia de la Muzeul de Istorie, oaspeţii au luat parte la un simpozion internațional, care continuă şi astăzi, întitulat „Bogăția multiseculară a legăturilor istorice și culturale polono-române”, la Muzeul de Științele Naturii şi Dom Polski. Astăzi, după concluziile simpozionului, la ora 17:00, va avea loc lansarea celor mai noi cărți dedicate tematicii polono-române editate în Polonia și România (printre altele: Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz, Paweł Ukielski, 1989. Toamna națiunilor, Editura Polirom, București, 2013, Grzegorz Jawor, Așezările de drept valah și locuitorii lor din Rutenia Roșie în Evul Mediu târziu, Editura Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, 2013).

Tot astăzi, de la orele 20:30, în sala Casei Polone va avea loc un spectacol folcloric, susţinut de Ansamblul de Cântece și Dansuri al Universității din Rzeszȯw „Resovia Saltans” și de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”. Intrarea este liberă. Ziua de sâmbătă va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Solonețu Nou, care va începe cu Sfânta Liturghie, de la ora 11:00, după care vor urma: expoziția de roade și specialități culinare, promovarea regiunii Podkarpacie, picnic și spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Resovia Saltans” din Rzeszów, „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele Culturii Polone, ediţia a XV-a, au debutat ieri la Suceava.
 Vizualizări articol: 1281 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zilele Culturii Polone, ediţia a XV-a, au debutat ieri la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei