Cea de-a II-a ediţie a Zilelor Culturii Urbane la „Uzina de Apă” Suceava, eveniment organizat la Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj „Uzina de Apă” Suceava, coordonat de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Nord-Est, în asociere cu municipiul Suceava şi având ca partener Uniunea Arhitecţilor din România, continuă proiectul cultural iniţiat cu un an în urmă, având ca subiect principal reluarea şi continuarea lucrărilor de restaurare a faţadelor obiectivului gazdă.
„Cenuşăresele patrimoniului”
Cu un program consistent, evenimentul, care se află încă în desfăşurare (intervalul acestei ediţii este cuprins între 16-23 august), marchează împlinirea a 100+1 ani de la darea în folosinţă a „Uzinei de Apă” Suceava, cu tema „Regenerarea patrimoniului recent”.
Expoziţiile şi masa rotundă organizate în cadrul acestui eveniment se axează, aşa cum a spus arh. Constantin Gorcea, preşedintele Filialei teritoriale Nord-Est a OAR, pe „problematica valorificării patrimoniului construit de dată recentă, patrimoniu defavorizat şi neglijat în raport cu patrimoniul medieval deja consacrat”.
„Clădirile şi ansamblurile ce au în jur de 100 de ani - a subliniat el - care şi-au depăşit durata <normată> de viaţă, fiind perimate atât fizic, cât şi funcţional, care necesită a intervenţie de reabilitare importantă în funcţie de modul cum au fost întreţinute, sunt <cenuşăresele> patrimoniului, chiar dacă se află sau nu pe lista oficială a monumentelor istorice”.
Prezentări, vizionarea în şantier a tehnicilor de restaurare, expoziţii
Prezentările care au vizat „Sisteme de asanare a tencuielilor exterioare la clădiri vechi”, „Sisteme de cărămizi - Faţade - 200 ani de inovaţie” sau „Soluţii durabile pentru renovare şi restaurare”, precum şi vizionarea în şantier a tehnicilor de restaurare a faţadelor la „Uzina de Apă” (puse la dispoziţie de firmele Baumit şi General Construct), au fost completate cu vernisarea expoziţiilor „Mincu. Un secol de istorie” (prezintă Victor Velculescu, realizator de imagine şi film) şi „Botoşani - patrimoniu regăsit” (prezintă Gheorghe Stanciu, profesor de arte plastice), „Patrimoniul arhitectural industrial şi echipamente publice la Suceava” şi „Refuncţionalizarea arhitecturii industriale - o practică internaţională”.
„Prin acţiunea din acest an - a precizat arh. Constantin Gorcea - se doreşte a se găsi răspunsuri la întrebarea <cum?>, de lamontajul financiar şi tema de proiectare, până la materiale şi tehnici de lucru”.
„Multă lume percepe patrimoniul ca fiind o piedică în calea dezvoltării şi modernizării”
Pentru înţelegerea mai bună a temei propuse, preşedintele OAR - Filiala teritorială Nord-Est - a reprodus un citat din albumul unei expoziţii cu genericul „Case vechi, design şi ceva în plus” (în care a fost prezentată şi „Uzina de Apă” Suceava):
“Există, chiar şi în contextul crizei, alternative la distrugere şi abandon, iar patrimoniul ajunge să genereze valoare economică. Şi încă ceva: astăzi cea mai cool arhitectură nouă îţi iese când intervii creativ şi responsabil asupra arhitecturii vechi. Multă lume încă percepe patrimoniul ca fiind o piedică în calea dezvoltării şi modernizării. Alţii, dimpotrivă, visează la păstrarea îngheţată a clădirilor vechi şi refuză complet orice intervenţie nouă. Operaţiile alese aici nu se limitează la respectarea regulilor de protecţie, ci dau o viaţă nouă unor clădiri vechi; proiectele trec de restaurare pentru a vorbi de regenerare. Sunt intervenţii în care elementele moderne constituie un nou strat ce intră într-un dialog respectuos şi sensibil cu cele istorice”.
Până pe data de 23 august, între orele 10.00-15.00, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj „Uzina de Apă” Suceava este deschis publicului vizitator.