Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 191 (5398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cetatea de Scaun a Sucevei

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, cel mai mare eveniment de gen din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” care, aşa cum au spus mai mulţi participanţi ai ediţiei din acest an, a devenit „cel mai mare eveniment de gen din România”, a transformat pentru câteva zile Cetatea de Scaun a Sucevei în cea mai animată locaţie în care s-au conjugat istoria, legenda şi spiritul de petrecere. 

 

Cetatea, din nou locuită de prinţi şi domniţe, cavaleri şi oşteni, prelaţi şi mireni, meşteşugari, menestreli şi comedianţi

Organizatorii evenimentului, Primăria municipiului Suceava, Muzeul Bucovinei şi Consiliul Judeţean Suceava, au oferit publicului un program antrenant şi extrem de divers, menit să satisfacă toate gusturile.

Timp de patru zile, Cetatea Sucevei a fost supusă unui adevărat asediu din partea publicului, care a participat la activităţile care s-au desfăşurat în cele câteva zone de captare a atenţiei spectatorilor: Curtea interioară, Zidul „Alexandru cel Bun”, Zidul de vest şi Şanţul de apărare al cetăţii, precum şi scena în aer liber din incinta Muzeului Satului Bucovinean - unde s-au desfăşurat concertele trupelor invitate.

În Cetatea de Scaun, care a căpătat viaţă, fiind din nou locuită de prinţi şi domniţe, de cavaleri şi oşteni, de prelaţi şi mireni, de comercianţi şi meşteşugari, menestreli, jongleri şi comedianţi, scenelor de trai liniştit li s-au contrapus momente de agitaţie şi de pericol.

Dacă în faţa corturilor, la umbra unor copertine multicolore, femeile coseau sau brodau la gherghef, tinerii se jucau cu mingi confecţionate din sfoară, artiştii cântau sau desenau portrete, iar meşterii confecţionau straie şi podoabe, rastelele grupurilor de oşteni etalau o mulţime de arme şi echipamente de luptă, care sugerau că asupra cetăţii pluteşte ameninţarea unui asediu.

Cavalerii îşi probau platoşele şi coifurile, luptătorii îşi încercau săbiile, arcaşii exersau tragerea la ţintă şi, din când în când, se auzea pocnet de archebuze.

 

Viaţa în cetate a combinat scene de seninătate şi bucurie cu momente neaşteptate de confruntare şi luptă

Viaţa în cetate a combinat scene de seninătate şi bucurie (cu muzică şi spectacole, cu lecţii de dans şi plimbări ale perechilor îmbrăcate în frumoase costume medievale şi cu prezenţa ubicuă a arlechinului care circula neobosit distrând participanţii), cu momente neaşteptate de confruntare şi luptă (în care războinici fioroşi, cu coifuri şi chivăre strălucitoare, cu cămăşi din zale şi platoşe grele, îşi agitau ameninţători armele).

În atelierele de lupte aveau loc încăierări şi confruntări dure şi se desfăşurau întreceri de aruncarea suliţei sau de tir cu arcul.

Publicul se perinda de la o locaţie la alta, făcea fotografii peste tot, asista la momentele foarte clar punctate în programul festivalului (piese de teatru, spectacole interactive, prezentări de arme, demonstraţii de luptă, concursuri), achiziţiona diverse obiecte scoase la vânzare (amulete, confecţii artizanale) şi se concentra masiv pentru a asista la spectacolele cele mai interesante.

Cea mai largă deschidere de vizionare o oferea aleea protejată cu balustradă, care porneşte de la marginea platoului cu parcare şi se sfârşeşte la capătul podului de lemn care permite accesul în cetate. Sute de oameni au vizionat de pe această alee jongleriile cu steaguri, spectacolele de lupte, turnirul ecvestru sau spectacolele cu foc organizate în şanţul de apărare al cetăţii.

 

Întrecerile preliminare şi turnirul ecvestru

Dacă lupta cavalerilor a fost o confruntare armată generală, la care au participat oştenii şi cavalerii tuturor grupărilor, trupelor şi ordinelor cavalereşti prezente la ediţia din acest an a festivalului medieval, confruntare la care s-a utilizat tot armamentul din dotare, faimosul spectacol cu cai (susţinut de Vali Vasilescu Production), care avea ca punct forte un turnir ecvestru (punctat la final de salva tunurilor aliniate pe taluzul fortificat al şanţului de apărare al cetăţii), a fost cel mai vizionat moment al festivalului.

Circumscris unei poveşti care avea ca temă lupta dintre bine şi rău, dintre Împărăţia Luminii şi cea a Întunericului, turnirul, în care s-au confruntat şase luptători călări, a fost precedat de câteva întreceri preliminare din desfăşurarea poveştii, probe care au cuprins tăiatul capetelor din galopul cailor, aruncatul suliţei la ţintă de pe cal şi lovirea manechinului cu lancea.

Turnirul, în care cei şase călăreţi s-au luptat cu lancea, dar şi cu săbiile (luptă cu trecere prin baraj de foc şi cu căzături de pe cal), s-a încheiat cu o cavalcadă susţinută de aplauzele şi uralele spectatorilor, după care călăreţii, care s-au ridicat în picioare pe şeile cailor, au salutat publicul şi au făcut reverenţe în faţa spectatorilor.

 

Coco Fachirul şi spectacolele cu foc

Un alt moment din programul festivalului care a creat emoţie publicului a fost spectacolul prezentat de Coco Fachirul. Curtea interioară a cetăţii a devenit neîncăpătoare la momentul la care Coco Fachirul a urcat pe scenă pentru a-şi prezenta numărul de senzaţie.

A păşit desculţ pe scândura cu cuie (ba chiar a luat pe umeri o asistentă), s-a aşezat cu spatele pe cuiele ascuţite, iar pe piept i s-au urcat câteva persoane din public, a călcat desculţ pe câteva becuri aprinse care n-au cedat nici atunci când a ţinut pe umeri o altă persoană, a spart câteva sticle cu ciocanul şi a călcat pe cioburi, sau a sărit pe ele de pe o scară.

Coco Fachirul, care peste câteva zile va participa la preseleţia pentru concursul „Românii au talent”, a spus că pe primul loc în preferinţele sale se află Festivalul Medieval de la Suceava.

Fascinant a fost şi programul nocturn susţinut în şanţul de apărare de grupul braşovean „Hypnosis”, un spectacol cu foc şi dansuri macabre pe care publicul l-a urmărit de pe aleea cu balustradă şi de pe podul de lemn care asigură intrarea în cetate.

Accesul la vizionare a devenit dificil pentru cei care nu au mai putut să se apropie de balustradă.

Având ca motiv istoria cocoşatului de la Notre Dame, spectacolul nocturn cu focuri rotitoare şi jerbe de flăcări a fost amplificat de efectele jocurilor cu foc ale Cavalerilor Argotici şi a încântat publicul spectator.

Zile şi nopţi în Cetatea de Scaun a Sucevei care au oferit sucevenilor şi numeroşilor turişti care au venit în aceste zile în urbe multiple şi atractive spectacole.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, cel mai mare eveniment de gen din România.
 Vizualizări articol: 3854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, cel mai mare eveniment de gen din România4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Festival frumos cu mare potential trimis de
(19 aug 2013, 14:00:19
De la prima editie pana in prezent acest festival a crescut in amploare si continut, observandu-se anul acesta poate chiar un record de audienta. Mi-au placut tunurile si focurile acestora, luptele cu sabii, dansurile, o parte din jocurile cu focul si regret ca nu am putut viziona si spectacolele de teatru. Desi nu verifica nimeni, nu mi-a placut ca s-a introdus o taxa foto si video si o taxa pentru tir cu arcul (e posibil sa nu se mai fi incasat totusi). Turnirul lui Vali Vasilescu a fost o dezamagire daca este sa comparam strict cu spectacolul oferit anul trecut. Partea de introducere cu povestea, ingerul si demonul (a caror microfoane nu au functionat decat in valuri) a fost mult prea lunga, „probele” cam simple, turnirul efectiv scurt iar cascadoriile spectaculoase de anii trecuti au cam lipsit. Ce nu mi-a mai placut a fost spectacolul celor de la Artgotica. Dupa parerea mea a fost un spectacol cam de prost gust care ori oscila intre un ritual satanic cu sange si demoni care devorau oameni care erau trasi in teapa ori incerca o parodie la videoclipul „Thriller” a lui MJ - cu schelete care dansau comic, proiectate pe zidurile cetatii. Referitor la concertul muzical, trupa Aeternum a fost cam plictisitoare iar prestatia celor de la Truverii (pe care ii apreciez destul de mult) a fost umbrita de sonorizarea proasta (solistul de la Odyssey se ocupa cu asta) si repertoriul care nu a adus nimic nou si care uneori era mult prea concentrat pe melodii in care cele doua fete tipau la microfon minute in sir in loc sa cante separat, cate una, pe rand (cum de altfel a si cantat una din ele si s-a vazut ca era foarte talentata). Fara legatura cu festivalul, am putut observa si progresul privitor la restaurarea cetatii. Este remarcabil ce s-a putut reface pana acum desi nu poti sa nu observi cateva greseli de constructie (vezi langa scarile care urca pe platoul cu privire spre oras, este o arcada care nu se potriveste cu o intrare dreapta in pivnita de dedesubt, etc.
2.   Festival frumos cu mare potential (continuare) trimis de
(19 aug 2013, 14:08:56
As dori sa mai adaug la parti pozitive: momentele de interactiune cu publicul au fost mai bune anul acesta si mai distractive (desi nu cred ca a fost o idee prea buna sa se dea arme adevarate si ascutite in mainile copiilor). De asemenea, parada din oras, jongleriile cu steaguri au fost alte plusuri. As dori sa mai fac cateva sugestii. Acel culoar ingust pe care se merge spre cetate si unde stateau inghesuiti in picioare toti spectatorii ca sa vada cateva crampeie din ce se intampla in santul de aparare ar trebui amenajate banci si scaune in trepte ca la o arena unde sa poti sta civilizat si sa ai si un unghi de vizualizare perfect. Oricum, acest festival are un mare potential de crestere mai ales datorita cetatii de scaun care ofera un cadru cum nu se poate mai potrivit pentru o astfel de manifestare culturala. La mai mare!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei