Cei mai talentaţi elevi ai cercului de pictură al Palatului Copiilor Suceava şi-au reunit creaţiile vineri, 16 august, în cadrul expoziţiei anuale de pictură şi grafică, eveniment găzduit de Galeria din Shopping City Suceava.
Sub atenta supraveghere a profesoarei Petronela Rusu, cea care îi încurajează şi îi îndrumă cu măiestrie şi răbdare pe cei mici, copiii talentaţi şi-au dat frâu liber imaginaţiei, creând lucrări ce îi recomandă ca viitori artişti.
Au fost expuse lucrări realizate de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani: Miriam Cozmei, Nicolae Titus Ungureanu, Gabriel Lupoaia, Lorena Briana Cozmei, Mălina Rusu şi Iasmina Sava. Deşi la vârste fragede, micii artişti au înlocuit calculatorul sau jucăriile cu planşe şi acuarele, cultivându-şi permanent pasiunea artistică şi încercând să-şi contureze o manieră proprie de exprimare a creativităţii şi talentului lor.
Tematica abordată variază de la naturi statice, peisaje și personaje de desene animate realizate în ulei, pe pânză, până la peisaje și fantezii abstracte sau teme filozofice realizate în tuș. Peste 60 de lucrări în care cei mici şi-au exprimat în mod creativ talentul artistic vor putea fi admirate timp de două săptămâni în galerie.
Expoziţia îşi propune să evidenţieze evoluţia acestor copii
La vernisarea expoziţiei, alături de micii artişti au fost părinţi, prieteni şi câţiva colegi. Pentru fiecare dintre elevii săi, prof. Petronela Rusu a avut câte un cuvânt de laudă şi de încurajare, aceasta menţionând că „expoziţia îşi propune să evidenţieze evoluţia acestor copii”.
Cu Lorena Briana Cozmei, prof. Petronela Rusu a început să lucreze încă de acum trei ani. Primul portret pe care l-a realizat eleva a fost cel al surorii ei. Deşi a început ca o joacă, Lorena Briana s-a detaşat de copiii din generaţia sa graţie talentului său. Eleva, acum în clasa a VI-a, s-a remarcat deja în domeniul creaţiei plastice, ea expunând în urmă cu doi ani la Dom Polski.
Miriam Cozmei este sora mai mică a Lorenei, cea care i-a insuflat pasiunea de a picta. Deşi este abia la început de drum, creaţiile lui Miriam sunt apreciate, semn că talentul este una dintre calităţile ce o defineşte.
Gabriel Lupoaia (13 ani) şi-a descoperit talentul şi înclinaţia către artă încă de la vârsta de 5 ani, când picta şinele de tren din spatele casei bunicilor lui, iar susţinere pentru pasiunea sa a găsit din partea părinţilor. Originar din Gura Humorului, Gabriel a avut ocazia de a lucra cu maestrul Radu Bercea, în acuarelă.
Mălina are 5 ani, iar în cadrul vernisajului de vineri a expus planşe cu personajele favorite din desenele animate.
Nicolae Ungureanu a fost admis la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, unde, din toamnă, va fi elev în clasa a IX-a, secţia arhitectură. Petronela Rusu spune despre tânărul artist că are o manieră de lucru deosebită, creaţiile sale impresionând-o pe profesoară. La 10 ani şi-a dat seama că îi place mult desenul, în special grafica, şi a început să lucreze. La Şcoala Gimnazială Nr. 1, unde a absolvit clasa a VIII-a, paşii spre desen i-au fost îndrumaţi de profesorul Bogdan Luparu. Povestea de viaţă a lui Nicolae impresionează, tânărul necunoscându-şi părinţii naturali. De la vârsta de 2 ani şi jumătate a fost luat în plasament, dintr-un centru social, de un asistent maternal. Elena Nemţişor l-a îndrăgit de la prima vedere şi l-a crescut pe băiat ca pe propriul ei copil.