Mult aşteptata paradă cu făclii pe străzile Sucevei a participanţilor ediţiei din acest an a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, paradă la care organizatorii au anunţat prezenţa unui număr însemnat de participanţi, membri ai grupurilor artistice, trupelor, asociaţiilor şi ordinelor cavalereşti care susţin spectacolele acestui festival, s-a desfăşurat aseară pe traseul Obcini - George Enescu - Primărie - Ana Ipătescu - Cetatea de Scaun a Sucevei.
Unul dintre cele mai spectaculoase momente din programul festivalului
Parada cu făclii, care în programul festivalului se înscrie ca unul din cele mai spectaculoase momente, a traversat oraşul într-o impresionantă coloană luminoasă urmărită de pe margine sau însoţită de grupuri de suceveni.
Pregătită din timp de organizatori, care, cu sprijinul poliţiei şi al jandarmeriei, au luat măsuri speciale pentru desfăşurarea procesiunii în condiţii nocturne, cu restricţii de trafic, coloana participanţilor a pornit din cartierul Obcini la ora 20.30.
Având în deschidere o maşină a Poliţiei Rutiere, cu semnale luminoase intermitente, coloana, care avea în frunte doi cavaleri călări, s-a mişcat şerpuitor, ca o omidă uriaşă, pe carosabil.
Făclieri în costume medievale, purtători de prapuri cu blazoane, arlechini şi saltimbanci pe catalige
Grupuri de muzicanţi, Străjerii Cetăţii Bistriţa, Ordinul Solomonarilor sau Dragonii de Transilvania păşeau în coloană alături de Paladinii de Terra Medies, de membrii Asociaţiei Gladius Dei, de Cavalerii Cetăţii Bârsei şi de Cavalerii Argotici.
Făclieri în costume medievale, suflători în corn şi toboşari, cavaleri şi domniţe, dar şi războinici înarmaţi cu topoare şi halebarde, purtători de prapuri cu blazoane, menestreli cu fluiere şi tamburine, arlechini şi saltimbanci pe catalige, mânuitori şi aruncători de steaguri şi mercenari înzăuaţi, arcaşi şi luptători asiatici cu coifuri de blană s-au înşiruit în coloana care înainta la lumina făcliilor.
O paradă impresionantă care, la lumina făcliilor, a parcurs oraşul până pe platoul Cetăţii de Scaun
La intersecţii, călăreţii din fruntea procesiunii se opreau şi se roteau în crucea drumurilor pentru reaşezarea coloanei, care se mai deşira pe parcurs, trâmbiţele răsunau, arlechinii se strecurau strigând prin mulţime, iar muschetele pocneau, răspândind în jur un fum alb, iute şi înecăcios.
Coloana care se încheia cu o dubiţă a jandarmeriei a traversat oraşul fără întâmplări deosebite.
Doar o salvare aflată în misiune, cu sirena pornită, a despărţit la un moment dat coloana, care şi-a continuat apoi drumul.
Trotuarele erau înţesate de lume, iar pe carosabil, în pas cu participanţii la paradă, au intrat o mulţime de tineri şi de copii.
O paradă impresionantă care, la lumina făcliilor, a parcurs oraşul până pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei.