La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava s-a deschis ieri expoziţia de fotografie cu genericul „Germana - limba marilor idei”.
„Bucovina este patria germanilor bucovineni”
Manifestarea, organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti împreună cu Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) - Forumul Democrat Bucovina şi Muzeul Bucovinei, etalează 20 de panouri care prezintă tot atâtea personalităţi din România a căror relaţie cu limba germană contrazice clişeul conform căruia această limbă ar fi greu de învăţat.
Expoziţia, aşa cum a spus la vernisaj şeful Serviciului cultural al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, Josef Karl, a avut la bază ideea că nu germanii trebuie să vorbească despre limba lor, ci o seamă de personalităţi din România, care au învăţat limba germană şi cunosc avantajele acestei limbi.
Josef Karl, care a spus că „Bucovina este patria germanilor bucovineni”, a pus accentul pe legătura istorică între limba şi cultura germană şi această regiune, în care germanii au convieţuit cu alte etnii.
Expoziţia, aşa cum a remarcat George Ostafi, şeful serviciului relaţii cu publicul din cadrul Muzeului Bucovinei, „a călătorit prin ţară şi a ajuns acum la Suceava”.
În România „limba germană ar merita cu prisosinţă locul doi, după limba engleză”
Dacă pe cele 20 de panouri se pronunţă asupra limbii germane o serie de personalităţi din România (Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Ruxandra Deleanu, Mădălin Voicu, Răzvan Popovici, Dan Bitman...), la eveniment au vorbit Antonia-Maria Gheorghiu, preşedintele FDGR Bucovina, lectorul univ. dr. Raluca Dimian de la Catedra de germanistică din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (care a accentuat faptul că în România „limba germană ar merita cu prisosinţă locul doi, după limba engleză”), inspectorul şcolar Manuela David, precum şi câţiva elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava care studiază limba germană în regim bilingv.
Întrucât, aşa cum a spus prof. Stanislawa Iachimowska, redactorul-şef al publicaţiei „Polonus” a Uniunii Polonezilor din România, în localitatea bucovineană Poiana Micului „polonii au trăit alături de germani”, ansamblul artistic „Mala Pojana” a prezentat un scurt program artistic.