Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, care se va desfăşura în intervalul 15-18 august la Suceava, va oferi şi în acest an publicului autohton şi turiştilor care vizitează oraşul un program atractiv.
Parada cu făclii, pe traseul Obcini-George Enescu-Primărie-Ana Ipătescu-Cetatea de Scaun
Un prim semnal al evenimentului vor fi spectacolele de teatru din curtea interioară a Cetăţii de Scaun, din seara de 14 august, când Trupa Clan'Destin,de la Universitatea Hyperion Bucureşti, va prezenta piesa „Romeo şi Julieta” (ora 19.00), în regia Teodorei Câmpineanu.
Startul festivalului propriu-zis va consta însă în Parada cu făclii, din seara de joi, 15 august (ora 20.30), paradă care va străbate oraşul pe traseul Obcini-George Enescu-Primărie-Ana Ipătescu-Cetatea de Scaun.
Deschiderea oficială va avea loc abia vineri, 16 august, la ora 17.30, în curtea interioară a cetăţii, dar asta nu înseamnă că până atunci nu vor exista manifestări.
Spre exemplu, în Muzeul Satului Bucovinean vor concerta joi, de la ora 19.00, trupele Okra, Ad-Hoc şi Odyssey, şi tot în aceeaşi zi, în cetate, Trupa Clan'Destinva relua prezentarea piesei „Romeo şi Julieta” (ora 17.00).
Curtea interioară, Zidul „Alexandru cel Bun”, Zidul de vest şi Şanţul de apărare
Pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică patru locaţii din cetate (Curtea interioară, Zidul „Alexandru cel Bun”, Zidul de vest şi Şanţul de apărare) vor capta atenţia publicului cu spectacole interactive, ateliere medievale, prezentări de arme, tragere cu arcul, şcoală de lupte, competiţii între străjeri, turnir de arme, turnir cu cai, jonglerii cu steaguri şi spectacole cu foc prezentate de diverse asociaţii şi ordine cavalereşti (Asociaţia Gladius Dei, Străjerii Cetăţii Bistriţa, Cavalerii de Mediaş, Grupul Terra Ultrasilvana, Paladinii de Terra Medies, Şoimii de Argint, Ordinul Dragonului, Ordinul Solomonarilor, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Ordinul Cavalerilor Argotici şi Vali Vasilescu Production).
Pe tot parcursul festivalului în cetate vor fi active Horoscopul şi Camera de Gardă, iar cei mici se vor antrena în concursul „Descoperiţi comoara”.
Turnirurile cu cai vor fi realizate de Vali Vasilescu Production, în Şanţul de apărare al cetăţii
Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava va evolua sâmbătă şi duminică în Curtea interioară a cetăţii şi va prezenta un „Dans ţigănesc” (în jurul orei 16.00), trupa Contrast din Iaşi va avea, în aceleaşi zile şi în aceeaşi locaţie, spectacole cu piesa pentru copii „Capra cu trei iezi” (ora 10.00 / ora 11.30), cei de la Cetatea Bârsei vor prezenta dansuri medievale, iar în ultima zi de festival Coco Fachirul va putea fi văzut la ora 21.10.
Turnirurile cu cai, realizate de Vali Vasilescu Production în Şanţul de apărare al cetăţii, vor avea loc sâmbătă şi duminică, de la ora 19.20.
Încheierea din noaptea de duminică, 18 august, va consta în spectacolele cu foc prezentate (după ora 21.00) de Asociaţia Gladius Dei (Penumbra) şi Hypnosis (Dansuri macabre).