Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 185 (5392)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cetatea de Scaun a Sucevei

Spectacole de teatru pentru copii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În zilele de sâmbătă şi duminică, în Cetatea de Scaun a Sucevei au avut loc, atât dimineaţa, cât şi după-amiaza, o serie de spectacole de teatru pentru copii şi pentru adulţi.

 

Cele cca. 100 de locuri pregătite iniţial pentru public s-au dovedit a fi insuficente

Spectacolele dedicate copiilor s-au bucurat din prima zi de un public numeros, cei mici - însoţiţi de părinţi şi bunici - fiind primii beneficiari ai acestei manifestări organizate sub genericul „Teatru laCetate”, prin care Muzeul Bucovinei şi-a propus să testeze interesul publicului pentru un viitor festival de teatru la Suceava.

Aşa că sâmbătă, cele două spectacole de teatru pentru copii prezentate (până la ora prânzului, pe scena amenajată în aer liber în curtea interioară a cetăţii) de membri trupei ieşene Funny Art au dat un prim semnal organizatorilor, şi anume că cele cca. 100 de locuri pregătite iniţial pentru public s-au dovedit a fi insuficiente, suplimentarea făcându-se „din mers”, pe parcursul desfăşurării spectacolelor, cu bănci aduse din Muzeul Satului Bucovinean.

 

„De la cel cu ţâţa-n gură, pân' la cel cu barba sură”

Publicul spectator, după vorba bătrânească „de la cel cu ţâţa-n gură, pân' la cel cu barba sură” (pentru că, aşa cum spuneam, spectacolele au reunit toate categoriile de vârstă posibile) a aşteptat cu nerăbdare, la umbra celor doi stejari din curtea interioară a cetăţii, semnalul de începere a primei scenete intitulate „Povestea gogoaşei”.

Semnal pe care tinerii actori l-au precedat (pentru a-i face pe cei mici să se simtă în lumea lor) prin reproducerea sunetelor caracteristice păsărilor şi animalelor de curte (cocoş, căţeş, purcel...etc).

Copiii, care s-au instalat în poziţii privilegiate pentru vizionarea spectacolului (pe scaunele şi băncile din primele rânduri sau în braţele şi pe umerii părinţilor şi bunicilor) au reacţionat prompt, cu râsete, strigăte şi aplauze.

 

„Gogoşică, gogoşică / frumoasă şi rotunjică”

La ieşirea pe scenă, actorii le-au propus, de la bun început, copiilor un joc care să-i antreneze şi să-i facă atenţi la spectacol, trezindu-le apetitul pentru poveşti şi animând de după cortină păpuşi comice, de la Căţeluşul Nătăfleaţă şi Bufniţa Înţeleaptă până la Hârciogul Cântăreţ, pentru a ajunge la final la „Povestea gogoaşei”.

Poveste în care o babă şi-un moşneag, care au avut o „gogoşică, gogoşică / frumoasă şi rotunjică”, au pornit în căutarea acesteia după ce a fugit de-acasă.

O întreagă aventură în care gogoaşa se întâlneşte în drumul ei cu fel de fel de personaje, care urmăresc acelaşi lucru: s-o mănânce. Dar povestea s-a terminat cu bine, iar copiii - care au urmărit sceneta cu atenţie - s-au destins după aplauzele de la final, căutându-şi locuri de joacă până la începerea spectacolului următor.

 

„Voi mi-aţi pus cenuşă-n sac / Şi-aţi dori să mai şi tac”

Spectacolul care a urmat (după o scurtă pauză în care s-au mai adus bănci pentru spectatori) i-a urcat pe scenă pe năzdrăvanii Păcală şi Tândală. Pe un fundal sonor cu ritmuri etno, care le-a permis celor doi eroi populari să-şi amenajeze scena pasându-şi unul altuia responsabilitatea începerii, s-a conturat povestea în care Păcală şi Tândală, atunci când nu se păcăleau reciproc, erau păcăliţi de alţii. Aşa că, de la Popa Roşcovanu, care l-a tocmit pe Tândală să-i aducă un car cu lemne fără răsplată, până la împieliţaţii de la Moara Dracilor, care l-au tâlhărit pe Păcală („Voi mi-aţi pus cenuşă-n sac / Şi-aţi dori să mai şi tac”) s-au derulat mai multe poveşti cu cei doi protagonişti principali, care, până la urmă, reuşesc să-i păcălească pe cei care i-au înşelat.

 

Atmosfera a fost minunată, atât pentru public, cât şi pentru actori

Aşa cum am remarcat din discuţiile pe care le-am avut la finalul spectacolelor, atmosfera a fost minunată, atât pentru public, cât şi pentru actori,

După cum ne-a spus actorul Radu Ghilaş, care a venit cu trupa particulară de teatru Funny Art, trupă care organizează evenimente diverse, de la cele stradale (mers pe catalige, statui vii, clovnerie...), la cele de scenă, ne vom reîntâlni cu colegii săi şi la Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, care se va desfăşura la Suceava la sfârşitul acestei săptămâni.

Spectatorii, cei mici şi cei mari deopotrivă, au savurat spectacolele şi-şi doresc ca asemenea evenimente să se repete. Sperăm ca dorinţa mărturisită a organizatorilor, cea de a institui un festival de teatru la Suceava, să se împlinească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spectacole de teatru pentru copii.
 Vizualizări articol: 2164 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Spectacole de teatru pentru copii4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei