sâmbătă, 27 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 172 (5379)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pantelimon în calendarul popular

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Sfântului Pantelimon, 27 iulie, este considerată în spaţiul bucovinean ca fiind ultima zi de vară, „ziua în care acest anotimp - aşa cum consemnează etnograful Mihai Camilar în lucrarea intitulată „Calendarul popular bucovinean: punte peste veacurile misterului existenţei”, Editura Muşatinii, Suceava, 2012 - se pregăteşte să călătorească, lăsând locul toamnei”.

 

În ziua lui Pantelimon „cerbul de la munte iese din apă, vestind sfârşitul verii”

În Bucovina, spune Mihai Camilar, „Pantelimon a fost asociat şi chiar confundat cu Pintilie Călătorul, ambii fiind celebraţi în aceeaşi zi pentru ferirea de trăsnete, foc şi furtuni”.

Pantelimon, ca divinitate meteorologică, este considerat a fi fratele lui Sântilie (Sfântul Ilie), iar credinţele şi obiceiurile referitoare la sărbătoarea lui Pantelimon dovedesc că „omul societăţii arhaice a avut grijă în permanenţă să se ferească de reprezentările meteorologice năpraznice, care i-ar fi putut distruge recolta prin foc, grindină sau vijelie”.

Conform tradiţiei populare, în ziua lui Pantelimon „cerbul de la munte iese din apă, vestind sfârşitul verii, când încep să se schimbe crângurile de vară cu cele de toamnă, iar berzele încep să se cârduiască în vederea plecării spre ţinuturile mai calde”.

 

Zi de „mare jelanie”, în care începea „călătorirea verii”

Ziua aceasta era socotită a fi de „mare jelanie” întrucât începea „călătorirea verii”, adică momentul din care „soarele se întoarce”.

Era ziua în care se putea observa mişcarea aparentă a soarelui pe bolta cerească folosind o farfurie cu apă „în care se reflecta astrul zilei”.

Aşa cum spune etnograful bucovinean, „apariţia şi răspândirea creştinismului în spaţiul carpatic nu a eliminat complet cultele păgâne”, iar cutumele arhaice ale lui Pantelimon au rezistat şi s-au transmis într-o „sinteză a riturilor de factură mitico-magică”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pantelimon în calendarul popular.
 Vizualizări articol: 1647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pantelimon în calendarul popular0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei