Societatea Scriitorilor Bucovineni şi Editura „Adenium” din Iaşi au organizat miercuri, la Cafenea & Ceainărie „Sakura” din municipiul Suceava, lansarea volumelor „Un taur în vitrina de piatră”, de Liviu Antonesei, şi „Damele din pălărie”, semnat de InimăRea.
O carte cu o „extraordinară încărcătură vizuală”, cu „imagini şi culori desprinse parcă din pictura suprarealistă”
Dacă la începutul acestei luni, când Cafenea & Ceainărie „Sakura” intra în rândul spaţiilor neconvenţionale ale urbei ca un nou obiectiv cu disponibilităţi culturale (găzduind lansarea volumului „(R)umori” semnat de medicul Răzvan Constantinescu), Liviu Antonesei participa în calitate de editor, de data aceasta multifaţetatul oaspete ieşean (scriitor, cercetător, publicist, editor, profesor universitar şi fost politician) şi-a marcat prezenţa atât în calitate de editor, cât şi ca autor de carte.
La evenimentul apreciat de poeta Carmen Veronica Steiciuc (care a fost moderatoarea acestei manifestări) ca fiind „o nouă călătorie prin lumea cuvintelor”, Liviu Antonesei a venit cu volumul de versuri „Un taur în vitrina de piatră”, o antologie lirică în care a selectat o parte din poeziile sale scrise între anii 1977-2012.
Prezentat de scriitoarea Mihaela Grădinariu (care l-a avut ca profesor) ca „o personalitate emblematică a Iaşiului cultural”, un om caracterizat prin „verticalitate şi profunzime”, calităţi care l-au determinat să devină „un specialist în demisii” (ultima fiind cea din Senatul universităţii ieşene), Liviu Antonesei a scos de sub tipar un volum care, deşi are o copertă întunecată, conţine „foarte multă lumină”.
O carte care cuprinde cinci secţiuni pe care Mihaela Grădinariu le-a privit „ca cinci haine diferite ale unei nunţi care nu se mai sfârşeşte niciodată”, o carte cu o „extraordinară încărcătură vizuală”, cu „imagini şi culori desprinse parcă din pictura suprarealistă”.
Un autor care „a venit învăluit într-o aură de mister sub pseudonimul InimăRea”
Cel de-al doilea invitat al evenimentului, care, aşa cum a remarcat Carmen Veronica Steiciuc, „a venit învăluit într-o aură de mister sub pseudonimul InimăRea”, a fost devoalat şi prezentat cu numele real (?!) George Tudor, un autor care, aşa cum a mărturisit el, a lucrat timp de două decenii într-un serviciu de informaţii.
Cartea, „un roman senzaţional”, cum a spus Liviu Antonesei, „un roman din lumea poliţiei secrete”, dezvăluie un scriitor (autorul este licenţiat în litere) care „are acces la toate registrele limbii”.
Un autor care şi-a marcat mai întâi prezenţa în spaţiul virtual, unde a fost remarcat de Liviu Antonesei care, editând acest roman, a spus că i-a dat curaj să lucreze la următorul.
Un scriitor îngrijorat că aşa cum arată limba română în acest moment „s-ar putea ca în 20-30 de ani să dispară”, care a avut o serie de consideraţii demne de atenţie cu privire la modul în care se lucrează în sistem, la transparenţa serviciilor secrete şi la relaţiile acestora cu presa.
Două cărţi care s-au bucurat de interesul celor prezenţi şi care au putut fi achiziţionate cu autografele autorilor.