Directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, programul manifestărilor organizate de instituţia muzeală suceveană împreună cu partenerii săi în luna august, lună în care, aşa cum a subliniat el, este „vârf de sezon turistic la Suceava”.
Târgul Meşterilor Populari şi spectacole folclorice
Luna august, sau luna lui Gustar din calendarul popular, debutează la Muzeul Bucovinei cu organizarea celei de-a XVIII-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari, „cel mai mare târg de meşteri din judeţul Suceava”, aşa cum a precizat Constantin-Emil Ursu, care se va desfăşura în perioada 2-4 august în incinta Muzeului Satului Bucovinean. Târgul, care va reuni circa 100 de artizani şi meşteri populari cu produse diverse din toate zonele ţării, va avea parte şi de spectacole pe parcursul celor trei zile care vor aduce pe scena în aer liber formaţii, ansambluri şi interpreţi de folclor îndrăgiţi.
Astfel, vineri, 2 august, începând cu ora 17.00, vor urca pe scenă Fanfara din Stamate şi interpreţii Ionel Dorel, Viorica Duceac, Mariana Maximiuc şi Andreea Chisăliţă. Sâmbătă, 3 august, de la ora 16.00, spectacolul va fi asigurat de Alexandru Brădăţan, Florin Costan, Ancuţa Corlaţan, Doina şi Ciprian Petroaie şi Ansamblul de dansuri „Obcina Poienilor”, iar la ora 18.00 publicul se va întâlni cu formaţia „Trei Parale” şi cu Doina Fodor Lavric. Duminică, 4 august, începând cu ora 15.00, vor evolua în spectacol Ansamblul de dansuri „Stejarii”, din Sf. Ilie, Laura Haidău, Dănuţ Onoiu, Dana Dăncilă, Mariana Maximiuc, Andreea Chisăliţă, Ionel Dorel, Denisa Flocea şi Ansamblul „Vicoveanca”, iar de la ora 18.30 vor cânta Margareta Clipa şi Leonard Zamă.
Expoziţia „Arta germanilor din Transilvania din sec. XVIII-XIX” şi „Teatru în Cetate”
Pe data de 8 august, la ora 12.00, la Muzeul Bucovinei va avea loc vernisajul expoziţiei cu genericul „Arta germanilor din Transilvania din sec. XVIII-XIX”. Expoziţia, care etalează 29 de lucrări de artă plastică din categoria Tezaur aparţinând Muzeului Naţional Brukenthal, se circumscrie parteneriatului dintre instituţia muzeală suceveană şi cea din Sibiu.
Începând de anul acesta, în Cetatea de Scaun a Sucevei vor avea loc spectacole de teatru. Sub genericul „Teatru în Cetate” în zilele de 10 şi 11 august vor avea loc, atât dimineaţa (între orele 10.00-12.00), cât şi după-amiză (între orele 18.00-20.00), mai multe spectacole de teatru pentru copii şi pentru adulţi. Dacă cei mici vor putea asista la „Povestea gogoaşei”, „Păcală şi Tândală”, „Prostia omenească” sau „Ursul păcălit de vulpe” (Funny Art Iaşi), pentru adulţi vor fi puse în scenă de studenţii de la Universitatea Hyperion (clasa prof. Maia Morgenstern) piesele „Cuceririle lui Arlechino”, „Visul unei nopţi de vară”.
Expoziţiile „Fotografie de familie - Memoria celuloidului” şi „Germana, limba marilor idei”
Prin colaborarea cu Forumul german şi IFA Stuttgart, la Muzeul de Istorie va fi prezentată pe data de 13 august, la ora 12.00, expoziţia „Fotografie de familie - Memoria celuloidului”, un documentar fotografic care vizează minoritatea germană din sudul şi nordul Bucovinei. Expoziţia va cuprinde 200 de fotografii, care se referă la zece poveşti autentice de viaţă din Bucovina povestite şi fotografiate de tineri din România şi Germania.
O altă expoziţie, întitulată „Germana, limba marilor idei”, programată pentru data de 16 august, la ora 12.00, realizată sub egida Ambasadei Germaniei la Bucureşti, va prezenta pe 20 de panouri tot atâtea personalităţi din România care prezintă relaţia lor cu limba germană, încercând să distrugă clişeul conform căruia această limbă ar fi greu de învăţat.
Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” şi Festivalul „Bucovina Rock Castle”
În intervalul 15-18 august, la Suceava se va desfăşura cea de-a VII-a ediţie a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, festival organizat de Primăria municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei. Festivalul, care va avea loc în Cetatea de Scaun a Sucevei şi în incinta Muzeului Satului Bucovinean, va cuprinde şi anul acesta o paradă a trupelor participante, spectacole de teatru, concursuri pentru copii, ateliere medievale, tir cu arcul, spectacole cu foc, acrobaţii cu cai, turniruri, dar şi spectacole de muzică medievală. Va fi organizată şi „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate”, la care va participa trupa Onix, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.
Festivalului de Artă Medievală îi va urma, în perioada 22-24 august, cea de-a III-a ediţie a Festivalul „Bucovina Rock Castle”, care va reuni la Suceava trupe de rock remarcabile, atât din ţară, cât şi din străinătate. Festivalul, organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei şi Centrul Cultural Bucovina, care are un buget de 180.000 de lei, are ca ţintă să aducă la Cetatea de Scaun 7.000 de spectatori (faţă de 5.400, câţi a avut în anul anterior).