luni, 22 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 167 (5374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

A VIII-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul Şcolar Suceava, Clubul Copiilor Fălticeni şi Primăria municipiului Fălticeni au organizat sâmbătă, 20 iulie, ce-a de-a VIII-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”.

După cuvântul de bun venit adresat de directorul festivalului, învăţătorul Gheorghe Popa, 17 formaţii artistice, totalizând aproape 400 de copii, din judeţele Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Botoşani, Maramureş, Olt s-au întrecut pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birilic”, la cele cinci secţiuni ale festivalului, “Ansambluri folclorice”, “Datini şi obiceiuri”, “Dansuri populare”, “Grup vocal instrumental” şi “Grup instrumental”.

“Tradiţiile populare încă mai dăinuie, iar acest lucru îl demonstrează cum nu se poate mai bine copiii care participă la acest festival. Spectacolele cu poveştile copilăriei puse în scenă, cântecele şi jocurile moldoveneşti, tarafurile şi fanfarele care reunesc copiii din şcoli generale sau liceeni sunt rodul muncii comune a elevilor şi instructorilor care îi îndrumă. În cadrul concursului, participanţii din Moldova, Oltenia şi Maramureş îşi vor etala cât mai bine costumul popular, cântecele, jocurile populare şi obiceiurile specifice zonei din care provin”, ne-a spus înv. Gheorghe Popa.

 

17 formaţii artistice au râvnit la Marele Premiu

Timp de mai bine de patru ore, juriul prezidat de prof. Constantin Irimia, consultant artistic la Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, avându-i ca membri pe profesorii Nicolae Creţu, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Lidia Zugravu, Vasile Buduşanu şi pe directorul festivalului, înv. Ghoerghe Popa, a urmărit evoluţia următoarelor formaţii, grupuri şi ansambluri folclorice: Formaţiile de dansuri de fete, băieţi şi mixt de la Clubul Copiilor din Fălticeni; Ansamblul de dansuri „Dumbrava minunată” din Fălticeni; Formaţia de dansuri „Flori de cireş” de la Şcoala „Cezar Petrescu” Hodora, judeţul Iaşi; Formaţia de dansuri populare „Românaşii din Goşmani”, comuna Români, jud. Neamţ; Formaţia de dansuri „Mugurelul” de la Şcoala de muzică „Nicolae Tonitza” Bârlad; Formaţia de dansuri populare de fete de la Şcoala „Al. I. Cuza” din Fălticeni; Formaţia de dansuri populare mixte a Şcolii „Mihail Sadoveanu” Fălticeni; Formaţia de dansuri populare „Voinicii” de la Palatul Copiilor din Botoşani; Formaţia de dansuri populare a Şcolii „Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi, judeţul Botoşani; Grupul instrumental de viori “Flori de măr” al Clubului Copiilor Fălticeni; Taraful tradiţional “Dor” al Căminului Cultural Moara; Grupul coral instrumental „Ciutura” de la Şcolii Băişeşti, jud. Suceava; Grupul vocal folcloric „Balada” de la Clubul Copiilor şi Elevilor din Fălticeni, Ansamblul „Cununiţa Săsarului” din comuna Recea, judeţul Maramureş; Ansamblul „Muguraşii Iminogului” din comuna Perieţi, judeţul Olt; Ansamblul „Codruleţul” de la Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, comuna Vorona, judeţul Botoşani, Fanfara de copii „Stejărelul” de la Palatul Copiilor din Botoşani.

 

Marele Premiu a ajuns în judeţul Olt

Deşi rezultatele finale ale jurizării au fost foarte strânse, juriul a luat în unanimitate decizia să acorde Marele Premiu al Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”, Ansamblului „Muguraşii Iminogului” din Perieţi, judeţul Olt, pentru obiceiul “Luatului din căluş”, care a arătat juriului, dar şi spectatorilor prezenţi la spectacolul de gală din Piaţa “Nada Florilor”, adevărate momente de virtuozitate şi coregrafie desăvârşită. Deşi este o formaţie înfiinţată în urmă cu un an, Ansamblul „Muguraşii Iminogului”, care-i are ca instructor coordonator pe Sandu Rizea şi director pe Marin Vâlceleanu, a fost şi pe placul publicului, fiind îndelung aplaudat, mai ales că au prezentat un spectacol complex, din care nu a lipsit masca populară.

Obiceiul “Luatului din căluş” este inspirat din sărbătoarea Rusaliilor, legenda spunând că atunci când Dumnezeu a făcut biserica, dracul s-a luat la întrecere şi a făcut căluşul ca să vadă unde se va duce mai multă lume. Spectacolul prezentat de copiii din Perieţia reprezentat constituirea rituală a grupului, invocarea ielelor, comunicarea căluşarilor cu forţele supranaturale şi readucerea la viaţă a celui care a încălcat regulile nescrise din preajma rusaliilor, mai exact munca la câmp şi băutura.

„Îi felicit pe toţi cei care au evoluat la Festivalul <Şezătoarea Copiilor>, a fost un concurs extraordinar, cu foarte multe formaţii valoroase. Pentru prima oară la Fălticeni am avut căluşarii de la Olt care au câştigat marele premiu. Activitatea lor artistică este de lăudat şi de invidiat şi îi mai aşteptăm ori de câte ori vor ajunge în Nordul Moldovei”, a spus primarul Gheorghe Cătălin Coman.

 

Cele mai bune spectacole artistice au fost premiate de juriu

În cadrul Galei laureaţilor ediţiei a VIII-a a Festivalului Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”  au evoluat o parte din ocupanţii primelor trei locuri. Printre aceştia, un spectacol de excepţie în care au scos în evidenţă vechile tradiţii populare din timpul căsătorie, “Luatul Miresei”, a fost realizat de elevii de la Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, comuna Vorona, judeţul Botoşani, care s-au clasat pe prima poziţie a podiumului. Tot pe locul I s-auclasatFanfara “Stejărelul” a Palatului Copiilor Botoşani, Ansamblul de dansuri „Dumbrava minunată” al asociaţiei cu acelaşi nume din Fălticeni şi Taraful tradiţional “Dor” al Căminului Cultural Moara.

Pe locul II s-au clasat la egalitate de puncte Formaţiile de dansuri de fete, băieţi şi mixt de la Clubul Copiilor din Fălticeni, Formaţia de dansuri populare „Românaşii din Goşmani”, judeţul Neamţ, Formaţia de dansuri populare mixte a Şcolii „Mihail Sadoveanu” Fălticeni şi Ansamblul „Cununiţa Săsarului” din Recea, judeţul Maramureş, pentru obiceiul “Tânjaua”.

Locul III a fost ocupat de Formaţia de dansuri „Flori de cireş” de la Şcoala „Cezar Petrescu” Hodora, Iaşi, Formaţia de dansuri populare de fete de la Şcoala „Al. I. Cuza” din Fălticeni şi Grupul instrumental de viori “Flori de măr” al Clubului Copiilor Fălticeni.

Juriul a acordat şi premiul “Grigore Vasiliu Birlic” grupului vocal instrumental „Ciutura” al Şcolii Băişeşti, pentru umorul şi teatrul popular prezent în spectacolul prezentat în concurs.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A VIII-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”.
 Vizualizări articol: 1699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
A VIII-a ediţie a Festivalului – Concurs Folcloric Naţional „Şezătoarea copiilor”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei