La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, s-a deschis, la începutul acestei săptămâni, expoziţia internaţională de artă cu genericul „Adevăr - Compasiune - Toleranţă”, o manifestare vizuală care transmite un puternic mesaj pentru susţinerea practicanţilor Falun Gong, persecutaţi de regimul comunist chinez.
Expoziţia a fost prezentată până acum în circa 50 de ţări şi etalată în peste 500 de locuri
Expoziţia, care etalează circa 40 de fotocopii pe pânză (care respectă dimensiunile lucrărilor originale) după picturile în ulei şi acuarelele realizate de un grup de artişti din întreaga lume care împărtăşesc o anumită viziune (formulată de sculptorul şi pictorul Kunlun Zhang), prezintă contrastul dintre serenitatea practicii Falun Gong sau Falun Dafa (disciplină tradiţională de meditaţie şi auto-îmbunătăţire a corpului şi a minţii interzisă în China) şi persecuţiile şi totura îndurate de membrii acestei mişcări.
Colecţia de artă „Adevăr – Compasiune - Toleranţă” (colecţie care se află în original în SUA) este itinerată (în această formulă - imprimată pe pânză), începând cu anul 2004, fiind prezentată până acum în circa 50 de ţări şi etalată în peste 500 de locuri.
O modalitate paşnică prin care mesajul Falun Gong străpunge blocada instituită de autorităţile chineze
În 2010, în ajunul Anului Nou Chinezesc, o serie de lucrări din această colecţie au fost expuse la Iulius Mall Suceava. Atunci, ca şi acum, expoziţia, în care fiecare tablou ilustrează o poveste adevărată, a constituit şi constituie o modalitate paşnică prin care mesajul adepţilor Falun Gong străpunge blocada informaţională instituită de autorităţile chineze şi capătă rezonanţă în întreaga lume.
Organizată de Asociaţia Română de Qigong (ARQ) Falun Dafa România, expoziţia ilustrează calea nobilă a artiştilor în strădania lor de a resuscita fundamentul moralităţii umane, de a se reîntoarce la o formă artistică clasică şi de a răspândi principiile universale, cu speranţa că, prin expunerea acestor imagini în faţa comunităţii internaţionale, vor înceta persecuţiile şi vor fi salvate vieţi nevinovate.
Câţiva dintre artiştii expozanţi au fost victime ale persecuţiei autorităţilor chineze
Câţiva dintre artiştii expozanţi au fost victime ale persecuţiei autorităţilor chineze, fiind torturaţi în centre de detenţie şi lagăre de muncă forţată. Unul dintre aceştia este încă deţinut în China.
Expoziţia a fost iniţiată, aşa cum s-a menţionat, de sculptor chinez Kunlun Zhang, care a fost eliberat în 2001 dintr-un lagăr de muncă forţată după trei luni de tortură psihică şi fizică. Principala sa formă de exprimare artistică este pictura realistă în ulei, aleasă pentru potenţialul său narativ, accesibilitate şi puritate.
Alături de lucrările lui sunt etalate tablouri semnate de Chen Xiaoping (care trăieşte în Canada), Dong Xiqiang (un pictor cu experienţă care deţine diferite grade la Academiile de Arte Frumoase din Tianjin şi Beijing) sau Kathleen Gillis (artistă şi profesoară la Universitatea din Ottawa).
Lucrările nu sunt destinate distracției sau plăcerii, ci pentru a stârni o reflecţie, a inspira sufletul şi a înnobila spiritul
Aşa cum au spus organizatorii,tehnica şi stilul lucrărilor sunt, în mare măsură, clasice, expoziţia fiind totodată și un omagiu adus atemporalității artei sacre.
Aceste lucrări nu sunt destinate distracției sau plăcerii, ci pentru a stârni o reflecţie, a inspira sufletul şi a înnobila spiritul.
Există o anumită puritate şi profunzime care marchează aceste lucrări. Cele mai multe dintre picturi, dacă nu toate, s-au configurat dintr-o contemplare interioară profundă şi de durată, iar vizitatori expoziţiei, oriunde a fost ea prezentată până acum, au mărturisit că au avut sentimente de pace, linişte şi frumuseţe în faţa acestor lucrări.
Vernisajul expoziţiei a cuprins şi o prezentare video, precum şi difuzarea unui film intitulat „Eliberaţi China - Curajul de a crede”. De la Suceava, expoziţia internaţională “Adevăr - Compasiune - Toleranţă” va pleca la Târgu Mureş.