În cadrul Şcolii de Vară şi Conferinţei de Psihiatrie Comunitară şi Reabilitare Psihosocială, la Hotel Zimbru din Câmpulung Moldovenesc (Calea Bucovinei nr. 1-3), a avut loc joi lansarea cărţii „Mintea de dincolo” scrisă de Dumitru Constantin-Dulcan, în prezenţa autorului. La eveniment au participat Mircea Lăzărescu, profesor de psihiatrie la Universitatea de Medicină din Timişoara, Marius Vasileanu, jurnalist şi profesor de istoria religiilor, şi Alexandru Paziuc, medic psihiatru, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, în calitate de amfitrion.
După trei decenii de la apariția cărții „Inteligența materiei”, azi bestseller, Dumitru Constantin-Dulcan vine în fața cititorilor săi cu o lucrare complementară: „Mintea de dincolo”, în care sintetizează, din punct de vedere științific, experiența decorporalizării prin moarte clinică, ajungând, rațional, acolo unde omul religios ajunge cu inima. Aparent paradoxal, contrar afirmațiilor științei materialiste, autorul demonstrează, cu mijloacele științei de azi, rațiunile inimii și ale universului spiritual, contrazicând fericit celebra afirmație a lui Pascal: „Inima are rațiuni pe care rațiunea nu le cunoaște”. Citind „Mintea de dincolo”, descoperim „limbajul” comun celor două „instanțe” dăruite de Creator ființei umane. Și dacă, așa cum spunea filosoful Mircea Florian, fericirea omului modern constă în echivalarea rațională a dogmelor, Mintea de dincolo ne apropie de acest ideal.
Există în Mintea de dincolo suficiente elemente pentru a elabora o etică mentală, extrem de necesară nouă, celor de azi, care, în pofida comunicării excesive prin multiple și sofisticate mijloace tehnice, trăim poate în cea mai tristă singurătate publică. Nu suntem singuri în univers, ne spune autorul, și suntem direct responsabili nu doar pentru gesturile noastre, dar și pentru gândurile noastre, care pot influența instantaneu viețile semenilor noștri.
Scrisă cu o argumentare riguroasă, greu de contrazis, „Mintea de dincolo” poate fi un manual al conviețuirii și al supraviețuirii armonioase, arătând că cel mai de preț dar al omului - iubirea - este și o datorie fundamentală, pentru salvarea tuturor și a fiecăruia în univers.
Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, doctor în ştiinţe medicale, este autor a numeroase monografii, tratate, lucrări și cărți de certă valoare științifică, dar și eseistică, cu ample deschideri spre fascinantele domenii ale Filosofiei Științei. A publicat, de-a lungul timpului, „Inteligenţa Materiei” (ediţia a III-a), „În căutarea sensului pierdut”, „Către noi înşine”, „Mintea de dincolo”, apărute la Editura EIKON.