Urmărind prezenţa pe simeze a artiştilor plastici bucovineni, aflăm că pictorul dornean David Croitor a expus, recent, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea.
Poezia spaţiului bucovinean
David Croitor, un nostalgic poet al culorii, despre care criticul de artă Valentin Ciucă spune că are calitatea de a „compune suprafaţa cu rigoarea unui geometru”, uzând de o paletă cromatică în care tonurile intermediare constituie „o pledoarie pentru subtilitatea şoaptei”, primeşte numeroase invitaţii de a expune în afara judeţului, ba chiar dincolo de frontieră, în locuri la care mulţi artişti suceveni nici nu îndrăznesc să viseze.
Anul trecut, an în care artistul a fost onorant de Consiliul Judeţean Suceava cu Premiul „Pictorul Anului 80 al Artelor Plastice Bucovinene”, a primit invitaţia de a expune în Danemarca (la Liza’s Gallery, din centrul oraşului danez Stege, din insula Mon), unde vizitatorii, care şi-au scris impresiile în caietul galeriei, l-au numit, pentru cromatica vie şi optimistă a lucrărilor, „Van Gogh de România”.
Pentru David Croitor, aşa cum scrie Valentin Ciucă, „poezia spaţiului bucovinean, inefabilul anotimpurilor în rotirea lor miraculoasă, arhitectura caselor risipite pe Obcine, oamenii care animă locurile au devenit motive de reflecţie şi emoţie, dar şi de exprimare plastică”.
O călătorie spre locuri în care poezia există în stare latentă
„Anotimpuri interioare”, genericul expoziţiei etalate de David Croitor pe simeze bihorene, în urbea de pe Crişul Repede, este şi titlul catalogului tipărit în urmă cu câţiva ani, cu textul de prezentare semnat de criticul de artă Valentin Ciucă.
Cele 30 de lucrări în ulei pe pânză, prezentate în galeria orădeană, alcătuiesc împreună un parcurs vizual care, aşa cum spune David Croitor, „invită la o incursiune în trecut, o aventură imaginară, o călătorie spre locuri în care poezia există în stare latentă, ascunsă de ochii trecătorului obişnuit”.
Deschisă de artistul plastic Radu Tîrnovean (care este şi administratorul galeriei de pe pietonalul orădean), expoziţia a fost prezentată de conf. dr. Ramona Novicov.
David Croitor a apropiat prin acest gest expoziţional Bucovina de vechea regiune istorică Crişana, zone care au în comun multiple experienţe multietnice şi multiculturale. Dar David Croitor are încă multe lucruri de oferit aici, acasă, şi dacă în Bihor a expus la invitaţia Filialei Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România, nu văd de ce Filiala Suceava nu l-ar putea invita să expună în Galeria de Artă „Ion Irimescu”. Pentru că David Croitor, chiar dacă nu face parte din lumea plasticienilor „cu blazon” (adică profesionişti, cum se autointitulează membrii UAP), nu este un „pictor de duminică”, ci un artist care s-a dedicat exclusiv picturii. David Croitor, aşa cum remarcă avizat Valentin Ciucă, „trăieşte în lumina artei şi a bucuriei de a se dărui prin pictură celorlalţi”.