Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a organizat miercuri, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a bibliotecii sucevene, lansarea cărţii „Românii în mileniul migraţiilor (275-1247)”, semnată de Ioan Popoiu.
Cartea tratează probleme de mare importanţă în istoria noastră, deoarece are în vedere perioada din primul mileniu al istoriei româneşti, care nu reprezintă un gol în acea vreme, dar este definită ca un „mileniu al tăcerii”, aşa cum l-a numit autorul.
Lucrarea este structurată în trei părţi, respectiv zece capitole, care conţin două evenimente majore, creştinismul şi închegarea neamului românesc.
Autorul Ioan Popoiu ridică semne de întrebare prin acest „mileniu al tăcerii”, şi anume: „Cum au putut comunităţile daco-romane (apoi româneşti) să supravieţuiască în vălmăşagul migraţiilor, timp de zece secole? Ne gândim, mai ales, la perioada cea mai întunecoasă din istoria neamului nostru, cuprinsă între 602-970? Cum au trăit autohtonii (românii) în acest interval de peste 350 de ani?”
Cartea tratează tocmai încercarea de a formula un răspuns coerent la aceste întrebări, iar în final autorul a adăugat un capitol care cuprinde o continuare a problematicii primului mileniu al istoriei noastre.