Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 135 (5342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Galeria „Ion Irimescu” Suceava

Expoziţia de pictură, grafică şi artă fotografică „Natură şi spirit”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava s-a deschis zilele trecute expoziţia de pictură, grafică şi artă fotografică „Natură şi spirit”, realizată de un trio familial: Eugen, Codrin şi Andra Mircea.

 

Universul vizual al unei „triade artistice”

Expoziţia, aşa cum a remarcat la vernisaj artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedinta Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România, se înscrie în continuitatea „activităţilor organizate în colaborare cu colegii de la Filiala Iaşi”, făcându-ne cunoştinţă cu o familie de artişti ai cărei membri îşi reunesc lucrările sub genericul comun „Natură şi spirit”.

Prezentată de artistul plastic Gabrel Baban, „paşoptist” (din generaţia 1948) ca şi seniorul familiei, Eugen Mircea, expoziţia, care ne introduce în universul vizual al unei „triade artistice”, a fost salutată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Ilie Niţă, care a remarcat unicitatea evenimentului („o expoziţie unică, realizată de o familie de oameni de cultură care vrea să lase ceva posterităţii”) şi i-a felicitat pe organizatori.

 

„Transmiterea genetică a sensibilităţii artistice în familie”

Gabrel Baban, fost coleg de facultate cu Eugen Mircea, a pus accentul pe „transmiterea genetică a sensibilităţii artistice în familie”, oprindu-se mai întâi la Andra Mircea, artist fotograf care etalează 11 fotografii, imagini care vizează (cu o singură excepţie) spaţiul vest-european. Sunt secvenţe despre care criticul de artă ieşean Valentin Ciucă afirmă că „subtilitatea selecției motivelor impuse de o realitate mereu volatilă prin schimbările de lumină, raporturile sugestive dintre planurile imaginii, dramul de poezie și farmec al peisajelor rețin, toate, atenția și invită la reflecție”.

Codrin Mircea, „un artist cu o activitate bogată, un designer care lucrează la Paris sau în Dubai” (dar care a absentat acum motivat de la vernisaj, întrucât este antrenat în activităţile circumscrise Festivalul Internaţional al Educaţiei, care va debuta peste câteva zile la Iaşi, festival care va înscrie Iaşiul în rândul celor mai creative oraşe din Europa printr-un concept nou, cel de „educaţie, cultură şi artă în aer liber”, dar şi prin „educaţie prin entertainment”), expune „grafică realizată în tehnici mixte” şi „grafică de mici dimensiuni, de factură simbolică”.

Valentin Ciucă subliniază faptul că „lucrările lui de grafică valorifică un motiv desprins parcă din universul Egiptului antic, unde scrierea simbolică a formelor se bazează pe plasticitatea semnelor ce permit o lectură în cheie polisemantică”.

 

Eugen Mircea, „un acuarelist care şi-a depăşit maeştrii”

În ceea ce-l priveşte pe seniorul Eugen Mircea (care-şi marchează prin această expoziţie trecerea pragului vârstei de 65 de ani), Gabrel Baban l-a prezentat ca pe „un acuarelist care şi-a depăşit maeştrii”, un artist cu „o manieră de lucru foarte personală” şi „un profesor care a pregătit multe generaţii de elevi”. Eugen Mircea, a spus Gabrel Baban, se impune „printr-un desen bine făcut şi printr-o compoziţie echilibrată”, exploatând „spontaneitatea acuarelei” şi uzând de „o gamă cromatică foarte bine stăpânită”.

„Spontan în execuția grafică și cuceritor în expresia diafanității - aşa cum spune Valentin Ciucă - Eugen Mircea este structural un spirit reflexiv, unde meditația se traduce în recuperări pe scară vastă a timpului ireversibil”.

Ca singurul prezent din „triadă”, Eugen Mircea (care a spus la final „am venit cu ceva care să vă încânte şi să vă impulsioneze să veniţi la vernisaj”), le-a mulţumit participanţilor şi, în calitatea lui de curator al Galeriilor Primăriei municipiului Iaşi - „Pasaj pietonal - Hala Centrală” (locaţie în care a fost prezentată, în luna mai, şi expoziţia „Natură şi spirit”), le-a adresat artiştilor suceveni invitaţia de a expune în această galerie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de pictură, grafică şi artă fotografică „Natură şi spirit”.
 Vizualizări articol: 1041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia de pictură, grafică şi artă fotografică „Natură şi spirit”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei