La Iulius Mall Suceava a avut loc vineri vernisajul expoziţiei de pictură cu genericul „Confluenţe plastice”, realizată de artiştii suceveni Leonard Adrian Melisch şi Mihai Varzari.
Un duet partenerial care oferă privitorului un spectacol vizual armonic şi echilibrat
Expoziţia, organizată de Iulius Mall Suceava în colaborare cu Societatea Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina şi Alianţa Pro Bucovina, etalează o selecţie de lucrări reprezentative pentru cei doi artişti suceveni, care se prezintă, în premieră în faţa publicului, într-un duet partenerial care oferă privitorului un spectacol vizual armonic şi echilibrat.
Cunoscuţi deja în perimetrul artistic al urbei prin participările lor la expoziţiile colective (saloanele anuale ale artiştilor plastici amatori), dar şi prin prezenţe individuale sau conjugate în expoziţii cu identitate de grup (Mihai Varzari a avut prima expoziţie personală cu o lună în urmă la „Galeria Tuturor-fără resentimente”, din incinta Complexului Comercial „Zimbru”, iar Leonard Adrian Melisch a expus recent, sub sigla TAG - Tonitza Art Group, în cadrul expoziţiei tematice „Sacru şi profan”) cei doi parteneri cu vibraţii comune, dar care-şi păstrează libertatea de respiraţie artistică, se prezintă într-o formulă care merită continuată.
Alegorii cu stranietate suprarealistă şi secvenţe de peisaj cu expresii arhitectonice specifice
Aşa cum a remarcat curatorul expoziţiei, graficianul Mihai Pînzaru PIM, cei doi alcătuiesc împreună „un binom interesant”, în care fiecare îşi conservă personalitatea, dar se şi completează reciproc. Lucrările expuse pe şevalete şi pe câteva panouri-grilaj, prezentate într-o alternanţă ritmată, oferă o lectură comparativă. Dacă Mihai Varzari, care are o natură reflexivă şi interiorizată, are predispoziţie pentru proiecţiile unor stări de spirit şi pentru alegoria cu stranietate suprarealistă,
Leonard Adrian Melisch, pe care Mihai Pînzaru PIM l-a caracterizat ca fiind „exuberant”, decupează secvenţe de peisaj, pe suprafeţe sever controlate, cu expresii arhitectonice specifice („Iarnă în Bucovina”, „Colţul de rai de la Bogata”).
Originali atât ca mesaj, cât şi ca expresie, cei doi artişti, care-şi conturează identitatea cu fermitate, au depăşit condiţia ingrată a pictorilor de provincie: Mihai Varzari prin fanteziile şi viziunile sale suprarealiste („Resemnare”, „Capela”) sau prin cromatica minimalistă („Blue” 1 & 2), iar Leonard Adrian Melisch prin alonjele sale peisagistice din spaţiul francez („Rues d'Annecy”, „Vieilles prisons d'Annecy).
Un vernisaj care s-a desfăşurat într-o atmosferă de colocvialitate destinsă
Artiştii expozanţi i-au avut alături pe membrii familiei, dar şi mulţi prieteni şi colegi din lumea artistică (pictorii Ana Maria Ovadiuc, Carmel Georgescu, Cristina Hreamătă-Macoveiciuc, Gabriel Todică...). Un vernisaj care s-a desfăşurat într-o atmosferă de colocvialitate destinsă, între prieteni pe care nu i-a atins toxina vanităţii.
Un salut oficial le-a adresat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Ilie Niţă, care a reliefat rolul mişcării de amatori, care are ca sursă de formare şi îndrumare a talentelor Şcoala Populară de Artă „Ion Irimescu” Suceava, iar „un salut jupânesc” au primit de la jurnalistul Roman Istrati, care a apreciat lucrările expuse. Imboldul lui Mihai Pînzaru PIM, care a uzat de aforismul în limba latină al grecului Hipocrate „Ars longa, vita brevis” (cu sensul că viaţa e scurtă, dar arta rezistă timpului) oferă doza necesară de încredere şi continuitate în activitatea artistică a celor doi parteneri de simeză, care le-au mulţumit celor prezenţi pentru susţinere şi încurajare.