Vineri, 24 mai, a debutat, la Suceava, Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, manifestare ajunsă la cea de-a XXXIV-a ediţie. Instituţia de învăţământ care organizează întreaga activitate este Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, în colaborare cu Asociaţia Culturală „Lira de Aur”.
În cursa pentru marele trofeu s-au înscris 109 concurenţi din mai multe oraşe ale ţării - Suceava, Iaşi, Botoşani, Roman, Piatra Neamţ, Bacău, Bârlad, Focşani, Tulcea, Constanţa, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sighetu Marmaţiei, Bistriţa, Sibiu şi Bucureşti. Republica Moldova este reprezentată de patru concurenţi, elevi ai Liceului Republican de Muzică ”Ciprian Porumbescu” din Chişinău.
„Toţi concurenţii sunt tineri înzestraţi cu talent, viitori ambasadori ai culturii autentice”
Festivitatea de deschidere a manifestării a fost moderată de Alexandra Bejenaru, directoarea Colegiului de Artă din Suceava. În cuvântul său de bun venit, aceasta a transmis mult succes participanţilor, adăugând: „An de an mai adăugăm o filă importantă în cartea de vizită a judeţului Suceava, prin organizarea acestui concurs internaţional. Toţi concurenţii sunt tineri înzestraţi cu talent, viitori ambasadori ai culturii autentice. Pentru ei urmează trei zile de strădanii şi aspiraţii, iar noi trebuie să ne facem răgaz să-i ascultăm, să-i cinstim şi să-i aplaudăm”.
Aceasta a mai adăugat că beneficiarii acestui regal de muzică clasică sunt, în egală măsură, melomanii şi iubitorii de frumos şi că acest concurs reprezintă o veritabilă întâlnire cu arta, un prilej de promovare a valorilor autentice şi de bucurie alături de cei mai talentaţi interpreţi.
Prezidiul manifestării a fost completat de edilul municipiului Suceava – Ion Lungu, prefectul judeţului – Florin Sinescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu, inspectorul şcolar general – Gheorghe Lazăr, deputatul Ghervazen Longher, directorul Centrului de Cultură „Bucovina” - Petru Horvat şi preşedintele juriului – Viorel Munteanu, prof. univ. dr. în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi.
Autorităţile locale promit să susţină în continuare festivalul
Ion Lungu a declarat că „nu este simplu ca în aceste condiţii grele din punct de vedere economic să susţinem acest festival, dar acest eveniment ne reprezintă, are o tradiţie, este una dintre cele mai importante manifestări culturale din agenda anului 2013 şi, în continuare, vom depune toate eforturile necesare pentru ca acest festival să meargă mai departe”.
La rândul său, Alexandru Rădulescu a transmis participanţilor succes, afirmând că „am asistat în ultima perioadă la numeroase discuţii legate de conceptul de capitală, însă ceea ce pot spune cu certitudine este faptul că, timp de trei zile, Suceava devine capitala artei româneşti”.
Cetăţean de onoare al municipiului Suceava, dirijorul Viorel Munteanu a mulţumit autorităţilor locale pentru sprijinul şi eforturile depuse pentru organizarea acestui festival şi „pentru susţinerea tinerelor talente”. „Din 1972, 34 de trofee au plecat în lume. Juriul festivalului este o echipă foarte bună şi, cu ajutorul ei, sunt sigur că vom găsi cel mai bun competitor”, a mai declarat Viorel Munteanu.
Competiţia e structurată pe trei secţiuni
Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni: Pian, Instrumente cu coarde, Instrumente de suflat şi percuţie.
„Şi anul acesta concurenţii vor fi evaluaţi de un juriu competent şi obiectiv, format din profesori universitari, muzicologi, compozitori, solişti de marcă, personalităţi artistice, recunoscute în plan naţional şi internaţional”, a menţionat Alexandra Bejenaru.
Manifestarea artistică se derulează cu sprijinul Primăriei Suceava, al Consiliului Judeţean Suceava, al Centrului Cultural „Bucovina”, al Uniunii Polonezilor din România ”Dom Polski”, al Muzeului Bucovinei, al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Consiliului Local Suceava.
Gala de decernare a premiilor se va desfăşura duminică, 26 mai, începând cu ora 10.00, în sala „Dom Polski”.
Laureata „Lirei de Aur” din 2012, Loredana Hreceniuc, va concerta acompaniată de Filarmonica din Bacău, duminică, 26 mai, la ora 12.00.
Coordonatorii concursului sunt directorul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” - prof. Alexandra Bejenaru şi inspectorul şcolar de specialitate, prof. Loredana Ceică.