Dramaturgul Matei Vișniec, una dintre cele mai valoroase personalități ale teatrului contemporan românesc, recunoscut pe scena culturală internațională, a fost din nou prezent în faţa publicului sucevean, luni, 29 aprilie, manifestarea fiind găzduită de Auditoriumul „Joseph Schmidt” din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”.
În cadrul evenimentului „Eu, cuvântul”, Matei Vişniec a prezentat cea mai recentă apariţie editorială a sa, „Cabaretul cuvintelor”, apărută în 2012, la Editura Cartea Românească.
Structurată în două părţi, întâlnirea a fost moderată de Carmen Veronica Steiciuc, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni.
La debutul manifestării, criticul literar prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector al USV, a conturat câteva gânduri şi considerente referitoare la cartea „Cabaretul cuvintelor”, iar ulterior Matei Vişniec a propus spectatorilor o călătorie prin lumea seducătoare a cuvintelor, ”în care ele sunt vii, intră în scena realului, jucând diverse roluri”. În cadrul celei de-a doua părţi a evenimentului, spectatorii au putut urmări spectacolul de teatru „Ţara orbilor”, susţinut de trupa Fabulinus a Universiităţii „Ştefan cel Mare”.
Carmen Veronica Steiciuc a declarat: „Născut la Rădăuţi în 1956, absolvent al Facultăţii de Filozofie şi Istorie din Bucureşti şi stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec devine cel mai important autor dramatic al momentului. Trăieşte între două lumi, între două ţări, între limba română şi limba franceză, între poezie şi teatru, între pasiunea pentru literatură şi cea pentru jurnalism. El construieşte un univers fascinant, cu o formidabilă măiestrie, din cuvinte.”
La rândul său, Mircea A. Diaconu a menţionat că vizita dramaturgului este un privilegiu pentru universitatea suceveană, pentru studenţi şi pentru întreaga comunitate intelectuală a Bucovinei. „Matei Vişniec revine în Bucovina de câteva ori pe ani şi, deşi trăieşte la Paris, continuă să fie alimentat de timpul copilăriei, de valorile pe care le găseşte aici şi de rădăcinile care nu-i dau pace”, a menţionat Mircea A. Diaconu.
Despre „Cabaretul cuvintelor”
Fascinat de cuvinte, Matei Vişniec a încercat, în „Cabaretul cuvintelor”, să realizeze un fel de dicţionar subiectiv, cu descrieri, explicaţii, micile pastile dedicate câte unui termen fiind foarte expresive, presărate cu ironie şi umor.
Potrivit lui Mircea A. Diaconu, „cartea e alcătuită din nişte fişe de dicţionar pe care Matei Vişniec le explică într-un sens personal. Mai mult decât atât, fiecare fişă poate fi citită ca o scenă, ca un monolog, aproape ca un dialog. Din această carte se pot alcătui piese de teatru foarte diferite, de regizori diferiţi.”
La rândul său, Matei Vişniec a povestit: „Am scris în limba română, mai apoi în franceză şi, cu cât scriu mai mult în ambele limbi, cu atât îmi dau seama că scriu într-un limbaj universal, pe care îl inventez în fiecare clipă, şi că de fapt mă joc de peste 50 de ani cu nişte necunoscute, ca în matematică. Această carte s-a născut din dorinţa de a înţelege aceste instrumente. Am încercat să descopăr partea necunoscută a lor, să explorez misterul cuvintelor pe care credem că le ştim atât de bine, totul într-o manieră teatrală. Astfel, cuvintele au devenit personaje, se povestesc pe sine, se distrează, se completează, de aici şi ideea de cabaret.”
Totodată, scriitorul a lecturat publicului sucevean câteva pasaje amuzante din noua sa carte, moment gustat de publicul spectator. Vişniec i-a invitat pe cei prezenţi să răsfoiască şi cărţile „Scrisori de dragoste pentru o prinţesă chineză” şi „Procesul comunismului prin teatru”, cărora le-a făcut o succintă prezentare.
„Cred că Suceava e oraşul cel mai mare din România care nu are o trupă de teatru”
La finalul evenimentului, trupa de teatru Fabulinus a Universității „Ştefan cel Mare” a prezentat spectacolul „Țara orbilor”, o adaptare a piesei de teatru „Ţara lui Gufi” a lui Matei Vişniec. Regia, scenografia şi coloana sonoră sunt semnate de Ion Sapdaru, iar din distribuţie fac parte Adrian Crăciunescul, Andreea Siran, Alexandru Stan, Ştefan Manolache, Tania Dombrov, Anna Moldovan, Maria Şutu, Alexandru Pahomi, Alexandru Huţanu, Iuliana Girigan, Mihai Cerneanu şi Flavius Derscariu.
La finalul spectacolului, Matei Vişniec s-a adresat studenţilor de la Fabulinus, felicitându-i pentru întreaga prestaţie. „Este foarte frumos ceea ce aţi realizat. Poate textul meu nu mai e atât de actual, însă voi aţi făcut ceva proaspăt, viu, plin de imagine, mişcare, simbol, costume, personaje şi viaţă. Din păcate, cred că Suceava e oraşul cel mai mare din România care nu are o trupă de teatru veritabil, o trupă permanentă. Vă mulţumesc”, a declarat în încheiere dramaturgul.