„Nopţile bibliotecilor deschise”, acţiune desfăşurată în această săptămână la Şcoala Gimnazială Vatra Moldoviţei, a cuprins un recital de poezie, o expoziţie de desene cu tema „Surâs de primăvară”, expoziţie de semne de carte, dezbateri pe tema lecturii de ieri şi de azi. La biblioteca Şcolii Gimnaziale Vatra Moldoviţei s-au adunat bobocii de clasa I, coordonaţi de învăţătoarea Ligia Hopulele, care le-au amintit celor mari că „o carte trebuie luată în mână cu gingăşie şi citită cu delicateţe”, aşa că au realizat o expoziţie de semne de carte.
Elevii claselor a II-a şi a III-a, sub îndrumarea învăţătoarelor Maria Brodner şi Maria Popescu, au delectat publicul cu un „Surâs de primăvară”, un recital de poezie şi o expoziţie de desene ilustrative, pentru texte literare pe această temă.
Lansări de carte
Sub îndrumarea învăţătoarei Ancuţa Negură, elevii clasei a IV-a au demonstrat că „nu contează unde citeşti, important e să-ţi faci din carte un prieten”, iar elevii clasei a V-a B, însoţiţi de diriginta Monica Colban, au vorbit despre personajele lor preferate din cărţi.
Nu au lipsit lansările de carte: lansarea volumului de proză scurtă „Eliana” de Cristina Bîndiu, a noului număr al revistei Cercului de lectură (care are deja o activitate de trei ani) „Cuvânt înaripat” şi a portofoliului cu care membrii cercului de lectură se vor înscrie la Lecturiada elevilor 2013, concurs naţional al cercurilor de lectură. A urmat „Ora de lectură”, în care elevii au citit literatură pentru copii, atât clasică, cât şi contemporană.
Un nou proiect care vizează lectura
Coordonată de bibliotecara Tita Cviatcovschi, cu sprijinul profesoarei Cristina Bîndiu, coordonator al cercului de lectură, al directorului Traian-Alin Puşcă şi al învăţătoarei Ilaria Puşcă, activitatea s-a finalizat cu o dezbatere pe tema lecturii de ieri şi de azi. Concluziile au fost că, în ciuda impresiei generale, copiii de azi citesc şi ei.
Profesoara Cristina Bîndiu a explicat că „poate nu la fel de mult, pentru că ei au şi alte posibilităţi de petrecere a timpului liber sau chiar alte posibilităţi de evadare din cotidian, dar cu la fel de multă pasiune. E drept că preferă uneori, de exemplu, cărţile cu vampiri, din seria <Casa Nopţii>, în locul basmelor, dar şi acestea sunt tot un fel de basme, moderne ce-i drept, în care binele se luptă cu răul”.
Rezultatul palpabil al dezbaterii a fost că s-au pus bazele unui nou proiect care vizează lectura, proiect în care Şcoala Gimnazială Vatra Moldoviţei are ca partener Fundaţia Proiecte Limburg România. Preşedintele fundaţiei, învăţătoarea Ancuţa Negură, a promis că fundaţia va oferi suportul financiar necesar desfăşurării acestui proiect, alături de sprijinul tinerilor din grupul local de tineret Young Generation Vatra Moldoviţei. Activităţi dedicate cărţii s-au desfăşurat şi în celelalte şcoli ale comunei: Şcoala Gimnazială Paltinu, Şcoala Primară Ciumârna, Şcoala Primară Valea Stânei şi Şcoala Primară Spărturi.