vineri, 26 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 97 (5304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Eveniment editorial

Monografia judeţului Suceava, publicată la patru decenii de la ultima apariţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Joi, 25 aprilie, la Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV) a avut loc lansarea cărţii „Judeţul Suceava”, volum monografic apărut la Editura Academiei, semnat de Costică Brânduş şi Alexandru Ionuţ Cristea, geografi ai universităţii sucevene.

La evenimentul editorial au luat parte cei doi autori ai lucrării, cărora li s-au alăturat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa - rectorul USV, prof. univ. dr. Vasile Efros – decanul Facultăţii de Istorie şi Geografe, Alexandru Rădulescu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), prof. univ. dr. ing. Adrian Graur – rector al USV în perioada 2004-2012 şi Sorin Geacu – secretar ştiinţific al Institutului de Geografie al Academiei Române.

Iniţiativa unei noi serii „Judeţele României”, după mai bine de patru decenii, aparţine Institutului de Geografie al Academiei Române.

Costică Brânduş a declarat: „În 1970, Academia Română a lansat colecţia <Judeţele patriei>, în 1973 apărând şi monografia judeţului Suceava. În intervalul celor 40 de ani, la nivelul judeţului nostru au intervenit o serie de modificări în cadrul natural al ţinutului, schimbări ale cadrului socio-economic, astfel că apariţia acestei lucrări era necesară. În contextul în care se vorbeşte tot mai mult despre o regionalizare a ţării noastre, mulţi s-ar întreba ce rost mai are publicarea monografiilor judeţelor României. Personal consider că judeţele îşi vor păstra entitatea. De asemenea, am avut în vedere, cu precădere, acele aspecte care reliefează specificitatea, trăsăturile fizico-geografice şi socio-umane, ce-i vor conferi judeţului originalitate în cadrul mai larg al viitoarei împărţiri administrative a ţării”.

Acesta a precizat că a mai urmărit evidenţierea caracterului practic, aplicativ, al ştiinţelor geografice, utilizarea sustenabilă a resurselor cadrului natural, precum şi cunoaşterea dezvoltării universităţii sucevene în ultimele două decenii, a rolului său în această parte de ţară.

Prezent la eveniment într-o dublă ipostază, cea de profesor de geografie al Colegiului „Nicu Gane” Fălticeni şi cea de vicepreşedinte al CJ, Alexandru Rădulescu a declarat că „ediţia din 1973 a monografiei Sucevei a reprezentat un instrument foarte util atât pentru studenţi, cât şi pentru profesori. Însă, odată cu trecerea României într-o nouă ordine socio-politică, se impunea o nouă apariţie a acestei monografii”.

 

O bază utilă de documentare, un studiu ştiinţific amplu

De cealaltă parte, Sorin Geacu, secretar ştiinţific al Institutului de Geografie al Academiei Române, a precizat că ediţia din 1973 a monografiei judeţului a fost o lucrare foarte valoroasă, însă restricţiile acelor vremuri şi-au pus hotărâtor amprenta asupra ilustraţiilor şi paginaţiei acelei ediţii (nu se permiteau mai mult de 150 de pagini). Totodată, în volumul de acum 40 de ani, a fost interzisă consemnarea structurii populaţiei pe etnii şi religii.

„Ediţia pe care o lansăm astăzi este o bază utilă de documentare, bine scrisă şi frumos ilustrată. Aceasta va fi utilă şi în afara ţării, ţinând cont că la sfârşitul cărţii există un rezumat în limba engleză”, a mai spus Geacu.

„USV face încă un pas important spre comunitatea locală, oferind un studiu ştiinţific amplu, un curs complex de geografie locală. Încă o dată, profesorii Brânduş şi Cristea ne oferă suficiente motive pentru a-i aprecia”, a declarat prof. univ. dr. ing. Adrian Graur.

Cei doi universitari suceveni, autori ai lucrării, au luat în considerare, în monografia lansată ieri, cele mai importante scrieri apărute în ultimele decenii, inclusiv rezultatele cercetărilor personale, cu privire la cunoaşterea elementelor cadrului natural şi uman al teritoriului judeţului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monografia judeţului Suceava, publicată la patru decenii de la ultima apariţie.
 Vizualizări articol: 1783 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Monografia judeţului Suceava, publicată la patru decenii de la ultima apariţie4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei