Asociaţia Culturală ”Friedrich Schwartz” (ACFS) organizează astăzi, la Iulius Mall Suceava, începând cu ora 18:00, un concert extraordinar în memoria maestrului Friedrich Schwartz, renumit dansator de muzică populară, coregraf, mentor, profesor. Vor evolua Ansamblul Artistic „Rapsodia Bucovinei” al ACFS, conducerea muzicală - Ovidiu Şvarţ, instructor coregraf - Ciprian Hreţcanu, împreună cu invitaţii: Ansamblul Folcloric „Florile Bucovinei” din Rădăuţi, coregrafia - Costinel Leonte, coordonator: Ovidiu Foca, Ansamblul Folcloric „Ozana” din Tg. Neamţ, coordonator artistic Dedilia Popovici, Ansamblul Folcloric „Muguraşii Mărginenilor”, coordonator artistic - Dedilia Popovici, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Soloneţului” - Soloneţ – Todireşti, Grupul Folcloric „Rapsodia Codrilor” - Ilişeşti, coordonator artistic: Ovidiu Şvarţ.
Surpriza serii, după cum ne-a spus Ovidiu Şvarţ, fiul maestrului coregraf Friedrich Schwartz, va fi un grup format din mai multe generaţii de dansatori care au fost îndrumaţi de maestrul Friedrich Schwartz, dansatori ai ansamblurilor „Ciobănaşul”, „Hora”, „Arcanul” etc. Vor cânta şi încânta publicul soliştii Ansamblului „Rapsodia Bucovinei” şi Alexandru Recolciuc. Invitat de onoare în spectacol este interpretul Anton Achiţei, care va susţine un recitat de muzică populară.
In Memoriam Friedrich Schwartz
Maestrul Friedrich Schwartz s-a născut pe 21 ianuarie 1936, în Suceava, într-o familie mixtă, tatăl de etnie germană şi mama româncă. Familia Schwartz, al cărei nume, după război, s-a transformat în Şvarţ, s-a stabilit în Bucovina în urmă cu 300 de ani, mai întâi la Cuciurul Mare - Cernăuţi, iar mai apoi în oraşul Suceava. Friedrich Schwartz a început activitatea ca dansator la Casa de Cultură a Sucevei, la vârsta de 16 ani, având-o ca îndrumător pe cea care avea să-i fie alături până-n ultima clipă a vieţii, Ortansa. După trei ani de activitate în cadrul Casei de Cultură, s-a înfiinţat Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, unde, în urma examenului de admitere, a fost angajat va dansator profesionist. A activat ca dansator profesionist până în anul 1972. Concomitent cu activitatea de dansator profesionist a început şi activitatea de predare a dansului popular în rândul formaţiilor de amatori. De-a lungul anilor a înfiinţat şi coordonat mai multe ansambluri de dansatori, printre care şi Ansamblul de Cântece şi Jocuri Populare „Arcanul”, al Institutului de Învăţământ Superior (Universitatea „Ştefan cel Mare”) din Suceava (1978-2005).
A predat dans popular în calitate de profesor la Şcoala Populară de Arte din Suceava (1978-1983). Împreună cu Ovidiu Şvarţ şi prof. dr. ing. Mihai Grămăticu, după 1990, maestrul Friedrich Schwartz a reînfiinţat Ansamblul „Arcanul” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, care fusese desfiinţat în anul 1986, iar patrimoniul lui fusese transferat la Iaşi. Friedrich Schwartz a fost coregraful, mentorul şi sufletul Ansamblului „Arcanul”. Maestrul s-a stins din viaţă pe 4 martie 2005, rămânând viu în sufletele celor cu care a lucrat şi care l-au cunoscut.