„Dialogul Artelor”, manifestarea itinerantă care a debutat la Vatra Dornei şi a poposit apoi la Câmpulung Moldovenesc, a ajuns, pe data de 21 martie, când s-a sărbătorit Ziua Mondială a Poeziei, la Gura Humorului.
În dialog artele plastice cu literatura beletristică şi cu literatura de specialitate, poezia, muzica şi dansul modern cu folclorul
Organizată de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CCPCT) Suceava, în parteneriat cu Cenaclul de Pictură şi Grafică „Dimitrie Loghin”, Primăria oraşului Gura Humorului şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, manifestarea cu genericul „Dialogul Artelor” a fost întâmpinată de humoreni cu bucurie şi interes.
Muzeul local a devenit scena unui mare spectacol în care, aşa cum a remarcat la deschidere directorul instituţiei, prof. Elvira Romaniuc, au intrat în dialog „artele plastice cu literatura beletristică şi cu literatura de specialitate, poezia, muzica şi dansul modern cu folclorul”.
Salutul oficial a fost adresat participanţilor de consilierul judeţean col. (r) Ioan Abutnăriţei, care, în calitate de membru în Comisia pentru cultură şi însoţitor al manifestării itinerante, a subliniat faptul că „CJ Suceava a făcut un efort financiar deosebit pentru ca o echipă aleasă de oameni să transmită un mesaj cultural şi să răspândească un important număr de cărţi unui public cât mai larg”.
Manifestarea s-a desfăşurat alternând secvenţele de spectacol cu prezentările de carte
Moderată de directorul muzeului humorean, prof. Elvira Romaniuc, manifestarea s-a desfăşurat alternând secvenţele de spectacol cu prezentările de carte.
Dacă pictorul Grigore Micu, preşedintele Cenaclului de Pictură şi Grafică „Dimitrie Loghin”, a deschis „Dialogul Artelor” prezentând „Grupul celor 5” expozanţi (alcătuit din membri ai cenaclului - Ana Candrea Constantin, Doina Vianora Catargiu, Cristina Hreamătă Macoveiciuc, Iosif Csukat şi Grigore Micu), invitând publicul să vizioneze expoziţia din foaierul muzeului, lansările de carte, pe care autorii le-au comentat, au vizat volumele „Cioban la stele” (Cartea a II-a), de Dumitru Brădăţan, „Păstoritul şi folclorul păstoresc în Obcinile Bucovinei”, de Filon Lucău Dănilă (care, în calitate de meşter iconar, a expus câteva icoane pe sticlă), „Debutul ontologiei scrierilor mele”, de Amallya Elena Istrati, „Chemări de toacă”, de dr. Constanţa Cristescu (care a prezentat şi „Ghidul iubitorilor de folclor”, editat de CCPCT Suceava) şi „Calendarul popular bucovinean” şi „Zona etnografică Dorna”, autor Mihai Camilar.
Recital de poezie contrapunctat cu acorduri de muzică folk
Autorii cărţilor şi-au deschis sufletul în faţa publicul participant, adresând salutări de „bună primăvară” (Dumitru Brădăţan), mărturisindu-şi mândria că aparţin unui anumit areal („Sunt mândră că sunt humoreancă!” - poeta Amallya Elena Istrati, elevă în clasa a VII-a la Şcoala Nr. 1 Gura Humorului), motivându-şi şi explicându-şi scrierile („O carte dedicată unui segment de spiritualitate ortodoxă” - dr. Constanţa Cristescu) sau accentuând anumite particularităţi zonale („Bucovina este singura regiune din ţară care cuprinde şase zone etnografice” - Mihai Camilar).
Aplauze au primit tinerii dansatori Ruxandra Ionaşcu şi Tudor Vasilcovici, care au oferit publicului câteva mostre de dans clasic şi modern, dar şi grupul vocal-instrumental „Ciutura” din Băişeşti, care a creat momente autentice de folclor.
Fiind Ziua Internaţională a Poeziei, poeta Carmen Veronica Steiciuc a susţinut un recital în care au răsunat versurile lui Ion Pribeagu, Nichita Stănescu, Magda Isanos, Octavian Paler... dar şi ale humoreanului George Gavrilean. Recital contrapunctat cu acorduri de muzică folk de Mihaela Grădinariu şi Călin Brăteanu, care, în încheiere, i-a asigurat pe toţi cei prezenţi, prin interpretarea unei binecunoscut piese a lui Bob Dylan, că „Sfârşitul nu-i aici”. Şi, într-adevăr, „Dialogul Artelor” va continua şi în alte localităţi ale judeţului.