La Biblioteca Municipală “Eugen Lovinescu” din Fălticeni s-a desfăşurat, cu câteva zile în urmă, sub genericul „Servicii specializate pentru întreaga comunitate”, colocviul profesional anual al bibliotecarilor-coordonatori ai bibliotecilor municipale şi orăşeneşti din judeţul Suceava.
Biblioteca mileniului III
Lucrările colocviului (la deschiderea căruia au participat primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, viceprimarul Gheorghe Aldea şi deputatul Ioan Stan) au fost deschise de directorul Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava, Gheorghe Gabriel Cărăbuş.
În comunicarea intitulată “Biblioteca mileniului III”, directorul bibliotecii judeţene a subliniat faptul că biblioteca publică trebuie să se adapteze noilor cerinţe ale cititorilor societăţii actuale pentru a deveni un centru de informare comunitară capabil să satisfacă orice informaţie solicitată într-un timp cât mai scurt.
Planificarea activităţii de bibliotecă, rapoartele statistice, evidenţa cititorilor şi alte aspecte legate de munca de bibliotecar au fost centralizate la nivel judeţean și prezentate de Mirela Lica, bibliotecar-metodist.
Planul strategic de dezvoltare al unei biblioteci a fost un alt punct de lucru al întâlnirii, materialul fiind prezentat de Lăcrămioara Cocuz, şef serviciu la Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava.
La finalul întâlnirii, grupul de bibliotecari a efectuat o vizită documentară la muzeele din localitate.
Proiecte care au fost recunoscute ca exemple de bune practici
Aşa cum aflăm de la Nicoleta Hoştinariu, bibliotecar-coordonator la Biblioteca Municipală “Eugen Lovinescu”, nu întâmplător biblioteca din Fălticeni a fost aleasă să găzduiască acest eveniment.
În ultimii ani, în această instituţie de carte s-au derulat două proiecte care au fost recunoscute ca exemple de bune practici. Este vorba de Proiectul Naţional “Cetăţeanul În Primul Rând”, derulat în colaborare cu Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung şi Asociaţia Universităţilor Populare Germane, care are ca scop educaţia cetăţenilor pentru implicarea activă în viaţa comunităţii, şi proiectul intitulat Clubul Senioarelor Fălticenene, club înfiinţat din anul 2007 în parteneriat cu Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române - Filiala Fălticeni.
Dacă prin primul proiect, care are ca motto celebrul citat al lui Albert Einstein ”Statul este pentru oameni şi nu oamenii pentru stat”, cetăţenii din municipiul Fălticeni au identificat, în cadrul unor seminarii, nevoile comunităţii, le-au prioritizat şi le-au adus la cunoştinţa autorităţilor locale pentru a fi soluţionate, cel de-al doilea vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii pensionarelor din localitate, urmărind obiective ca învăţarea interactivă, dobândirea cunoştinţelor minime de folosire a calculatorului, a telefonului mobil, plata online a facturilor, consilierea seniorilor cu privire la îmbătrânirea cu demnitate, organizarea unor acţiuni de socializare.