Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 58 (5265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Muzeul Bucovinei

Expoziţia „Basarabia 1812 - 1947 - Oameni, locuri, frontiere”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, organizează, în perioada 27 martie - 28 aprilie a.c., expoziţia intitulată „Basarabia 1812 - 1947 - Oameni, locuri, frontiere”, dedicată aniversării a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

 

Expoziţia va prezenta 54 de exponate - documente, publicaţii, litografii, medalii, diverse obiecte

Expoziţia, aşa cum a precizat directorul instituţiei muzeale sucevene Constantin-Emil Ursu, va prezenta publicului 54 de exponate (documente, publicaţii, litografii, medalii, diverse obiecte) care vor ilustra tematica din generic, oferind o imagine cât mai completă a trecutului acestei părţi a teritoriului românesc.

Expoziţia a fost organizată anul trecut la Biblioteca Națională a Moldovei de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău şi Muzeul Naţional de Istorie a României şi a fost prezentată în mai multe localităţi din Republica Moldova (Cimișlia, Căușeni, Cahul, Leova).

Expoziția prezentată pe teritoriul Republicii Moldova a fost însoțită şi de un catalog care a reunit, pentru prima dată, documente şi imagini privitoare la Basarabia în contextul evoluţiei frontierelor sale, prezentarea concentrându-se pe textele tratatelor şi protocoalelor încheiate în urma congreselor şi conferinţelor de pace, a oamenilor şi locurilor din acest important spaţiu geopolitic.

Sursele documentare utilizate provin din fondurile Muzeului Naţional de Istorie a României, din Arhiva Ministerului Afacerilor Externe, Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Naţională a României, dar şi din Arhivele de Stat ale Turciei din Istanbul.

 

Expoziţia de bază din cadrul Secţiei de Istorie a Muzeului Bucovinei va contura mai bine imaginea Basarabiei

Principalele subiecte abordate vizează cartografia istorică a Basarabiei înainte şi după 1812, anexarea Basarabiei prin Tratatul de la Bucureşti din 1812, realipirea sudului Basarabiei în urma Războiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856), pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat războiului ruso-româno-turc, Unirea Basarabiei cu România (1918), tratatul de recunoaştere de către principalele Puteri Aliate a Unirii Basarabiei cu Regatul României (1920), Basarabia în perioada interbelică, ocupaţia sovietică din 1940, în urma Pactului Ribbentrop - Molotov şi campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941), Conferinţa de pace de la Paris 1946-1947 şi Tratatul de pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate.
Directorulgeneral al instituţiei muzealesucevene, Constantin-Emil Ursu,a spus că, din acest an, şi expoziţia de bază din cadrul Secţiei de Istorie a Muzeului Bucovinei va contura mai bine imaginea Basarabiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Basarabia 1812 - 1947 - Oameni, locuri, frontiere”.
 Vizualizări articol: 844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Expoziţia „Basarabia 1812 - 1947 - Oameni, locuri, frontiere”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei