Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 48 (5255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Drapelul la români

De la stindardul geto-dacic, la drapelul mişcării democratice din 1989

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Expoziţia de steaguri programată la Muzeul de Istorie Suceava, în perioada 15 martie - 15 aprilie, expoziţie care va prezenta publicului 37 de replici de steaguri istorice aparţinând colecţionarului basarabean Petru Costin, nu conţine numai steaguri de luptă ale domnitorilor Moldovei aşa cum s-a anunţat iniţial.

 

Expoziţia, care va fi adusă de la Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui (unde a fost deschisă pe data de 5 februarie a.c. pentru a marca împlinirea a 538 de ani de la bătălia de la Vaslui, în care oştile moldo-polono-maghiare au repurtat o victorie strălucită asupra turcilor), va etala 37 de steaguri, de la stindardul geto-dacic („draco”-ul şuierător din metal, capul de lup, cu botul deschis, cu corp de şarpe), la steagurile de luptă şi steagurile domnitorilor Moldovei, până la drapelul mişcării democratice din decembrie 1989.

Steagurilor voievozilor şi domnitorilor Moldovei (steagul lui Dragoş-Vodă, steagul de luptă şi steagul mare al Moldovei din perioada de domnie a lui Ştefan cel Mare, stindardul lui Petru Rareş, stindardele lui Scarlat Gheorghe Ghica şi Alexandru Ipsilanti, stindardul lui Alexandru Vodă Şuţu şi steagurile lui Mihail Sturza şi Alexandru Vodă Ghica...) li se vor adăuga o serie de steaguri ca cel al pedestrimii moldovene din anul 1600 sau steagul regimentului moldovenesc de husari din armata rusă (1738), drapelul revoluţionarilor studenţi din principatele Moldovei şi Ţării Româneşti purtat la Paris în anul 1848, drapelul militar al Moldovei din anul 1849 sau steagul Principatelor Române Unite din 1863.

Alături de acestea vor putea fi văzute replici reuşite ale pavilionului flotei comerciale moldovene (1861), pavilioanele regelui, reginei şi principilor regali ai României, dar şi drapelul Sfatului Ţării Republicii Democratice Moldoveneşti şi drapelul Republicii Democratice Moldoveneşti (1917).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la stindardul geto-dacic, la drapelul mişcării democratice din 1989.
 Vizualizări articol: 3850 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
De la stindardul geto-dacic, la drapelul mişcării democratice din 19895.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei