Duminică, 24 februarie, cu prilejul aniversării a 110 ani de la naşterea Maestrului Ion Irimescu, au fost organizate la Fălticeni mai multe manifestări cultural-artistice.
În prima parte a zilei, la Biserica “Sf. Voievozi” din Oprişeni, singura biserică pictată de Maestrul Ion Irimescu, a avut loc slujba de pomenire a “Patriarhului artelor româneşti”. Serviciul religios a fost oficiat de Arhimandritul Timotei Aioanei – Mare Ecleziarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi de preoţii Camil Dăscălaşu, parohul Bisericii Oprişeni, şi Neculai Apostol, de la Parohia “Grădini”.
Ca şi în anii precedenţi, la slujba de pomenire a celebrului artist au participat oficialităţile locale şi judeţene, artişti plastici, scriitori, câţiva apropiaţi ai Maestrului. După slujba parastasului, cei prezenţi s-au recules la mormântul din Cimitirul Oprişeni. Maestrul Ion Irimescu a încetat din viaţă în noaptea de 27 spre 28 octombrie 2005, în locuinţa sa din Fălticeni, la vârsta de 102 ani.
Personalităţi marcante prezente la Fălticeni
Manifestările, organizate sub genericul “Irimescu - 110”, au continuat în sala de festivităţi „Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”. Alături de zeci de prieteni ai Maestrului Ion Irimescu, personalităţi ale culturii naţionale, judeţene şi locale, au participat senatorul Ovidiu Donţu, Alexandru Rădulescu – vicepreşedinte al CJ Suceava, primarul Cătălin Coman, viceprimarul Gheorghe Aldea, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România – Vasile Tolan şi mulţi alţii.
Timp de peste două ore, în alocuţiunile lor, invitaţii au vorbit despre rolul şi locul maestrului Ion Irimescu în cultura românească. Un punct comun al discuţiilor s-a axat pe vizibilitatea şi promovarea celei mai mari colecţii de autor din România.
În partea a doua a evenimentului a fost redeschisă pinacoteca Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, care propune vizitatorilor o incursiune în universul picturii, prin operele unora dintre pictorii fălticeneni.
Propunere - 27 februarie, ziua Fălticeniului
Vicepreşedintele CJ Alexandru Rădulescu a propus ca ziua de 27 februarie să fie declarată zi a Fălticeniului, pentru că “nu există o personalitate, o clădire sau un eveniment care să personalizeze, să identifice mai bine oraşul Fălticeni. Cred că datele de identitate ale municipiului Fălticeni sunt datele de identitate ale Maestrului Ion Irimescu şi ale Muzeului <Ion Irimescu>”.
Despre “amprenta pusă de Ion Irimescu asupra municipiului Fălticeni” prin cea mai mare colecţie de autor a vorbit senatorul Ovidiu Donţu, după care primarul Cătălin Coman a dat citire unui mesaj de respect şi admiraţie de la câţiva prieteni recenţi ai muzeului.
Vasile Tolan, vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, a declarat: “Acest muzeu este o realizare unică în ţară. Nicăieri nu s-au ordonat lucrările unui artist într-un singur loc cu atâta grijă, este un merit şi al forurilor locale, care au înţeles că trebuie să facă acest lucru”.
Pentru prima dată, după aproape zece ani, invitaţii şi toţi cei prezenţi la manifestările aniversare au vizitat Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, bucurându-se de recitalul susţinut de Corala Fundaţiei Culturale “Ion Irimescu”, tenorul Florin Ormenişan şi naistul moldovean Vasile Iovu.