Cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la inaugurarea Templului Mare Evreiesc din Rădăuţi, Romfilatelia a introdus în circulaţie, începând cu data de 8 februarie a.c., o emisiune de mărci poştale dedicată acestui eveniment.
Templul Mare Evreiesc din Rădăuţi a fost inaugurat la data de 18 august 1883
Templul Mare Evreiesc din Rădăuţi a fost inaugurat la data de 18 august 1883, de ziua de naştere a Împăratului Franz Joseph I, prima slujbă fiind celebrată de către cel care a fost, între anii 1883 şi 1909, şef-rabinul comunităţii evreieşti rădăuţene, Yitzhak Kunstadt.
Templul este o clădire masivă, construită în stil maur, având două turnuri înalte care se termină cu câte o cupolă, conferind edificiului aspectul unei catedrale.
Astăzi, Templul Mare Evreiesc din Rădăuţi, folosit ca lăcaş de cult, este inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.
În ziua de 25 iulie 2012, în prezenţa oficialităţilor locale, a conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, templul a fost redeschis după o amplă operaţiune de restaurare şi reabilitare.
În aceeaşi zi, în interiorul său, s-a deschis Muzeul Istoriei Evreilor Rădăuţeni, obiectiv care face parte din politica de prezentare şi promovare a istoriei, tradiţiei, culturii şi contribuţiei evreilor din România la dezvoltarea ţării.
Emisiunea aniversară a fost realizată într-un tiraj de 45.280 de mărci poştale
Cele două mărci poștale ale emisiunii, având valorile nominale de 8,10 lei și 14,50 lei înfățișează, alături de însemne grafice specifice credinței mozaice, clădirea Templului Mare Evreiesc din Rădăuți, simbol al istoriei, tradiției și culturii iudaice, inclusă astăzi pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.
Emisiunea aniversară, realizată într-un tiraj de 45.280 de mărci poştale (din care 10.880 în coli de 32 de timbre, 33.600 în minicoli de 8 timbre plus vignetă şi 800 în blocuri de două timbre), este machetată de Mihai Vămăşescu.
Emisiunea cu genericul „Patrimoniul Cultural Evreiesc - Templul Mare Evreiesc din Rădăuți, 130 de ani”este completată cu un FDC (700 de plicuri echipate cu timbrele emisiunii numerotate şi obliterate cu ştamplia „prima zi”) şi cu un album filatelic, realizat într-un tiraj de 400 de exemplare, echipat cu blocul de două timbre și plicul „prima zi” a emisiunii, produse având elemente grafice în folio aur.