Un evreu din Tel Aviv, care a găsit, în genealogia sa evreiască, pe un oarecare moldovean, Ursachi Isar, menţionat, în 1725, la Stăneşti pe Ceremuş (conform celor patru volume din „Povestea aşezărilor bucovinene”, pe care am publicat-o, pe episoade, în Monitorul de Suceava), m-a rugat să-l ajut în căutarea străbunilor săi români şi mai îndepărtaţi.
Genealogiile moldoveneşti se bazează pe „stâlpi” sau „moşi” (până la „moş” ţin străbunii, iar abia după aceea urmează strămoşii), adică pe antecesori care au ieşit, cândva, din indiviziune, atribuind prenumele lor drept nume urmaşilor. Numele de Isar, de pildă, vine de la Isar Grama, descendent, prin Vasile Grama, al fostului staroste de Cernăuţi, Grama, de la 1612. Dar „stâlpul” sau „moşul” familiei Isar, şi pe linie paternă, şi pe linie maternă, este Toader Turcea, căruia i s-a zis Murguleţ, fiul al lui Toader Turcea.
Toader Murguleţ, însurat cu Nastasia, fata lui Grigore Udrea cel Orb, a avut cinci copii, dar numai doi ne interesează pentru această genealogie: Irimie şi Ştefan Murguleţ.
Irimie Murguleţ a avut patru fete, una dintre ele, Biluşca, măritată cu vătaful Grama Isar, născându-l pe Gheorghe Isar, cel care se va căsători cu Merla, fata lui Neculai Murguleţ, fiul lor numindu-se Ursachi sau Ursul Isar.
Ştefan Murguleţ (avea să moară în 1620), însurat cu Zlata, fata lui Dumitraşco Şeptilici, a avut şase copii, inclusiv pe Nicolae, care se va însura cu Maria, fata logofătului Cărstian, şi o va avea, printre cei cinci copii ai săi, şi pe Merla, mama lui Ursachi Isar.
Al doilea „stâlp” genealogic, din cadrul strămoşilor, al evreului din Tel Aviv este… Luca Arbore, Portarul Sucevei, ucis de Ştefăniţă Vodă (aprilie 1523) pentru că ar fi conspirat, împreună cu unchiul său, vistiernicul Isac, pentru ocuparea tronului Moldovei.
După Luca Arbore şi Juliana au rămas şase fete (feciorii, Toader şi Nichita, au fost ucişi odată cu el), printre care şi Odochia, mama Parascăi, care se va mărita cu Udrea cel Orb, cei doi fiind părinţii lui Toader Turcea, tatăl lui Toader Murguleţ.
Mama lui Luca Arbore, Nastasia, măritată cu pârcălabul de Neamţ Ivan Arbore, a fost sora lui Ivul Solca, nepoata lui Nicula şi strănepoata lui Mic Crai, tatăl lui Bogdan I Întemeietorul, sosit în Moldova, unde a contractat probabil o a doua căsătorie, cu mult înainte ca Bogdan din Cuhea să fi trecut Carpaţii.
Acesta este, deci, arborele genealogic moldovenesc (datările şi extensiile se pot lucra uşor, ulterior) al unui evreu din Tel Aviv, descifrat din curiozitate (în „Povestea aşezărilor bucovinene”), pentru că numai la asta nu mă aşteptam: să-i aflu unui evreu străbunii, şi încă pe cei de pe linie maternă, printre întemeietorii Moldovei.