Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 21 (5228)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

„Sărbătorile Memoriei”

Premii „Opera Omnia” (2012), pentru doi artişti plastici bucovineni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul evenimentului inaugural al ciclului de manifestări cu genericul„Sărbătorile Memoriei”, care va avea loc joi, 31 ianuarie, la ora 13.00, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, doi venerabili artişti plastici bucovineni, cu vârstă septuagenară, vor fi onoraţi cu Premiul „Opera Omnia” pentru întreaga activitate desfăşurată.

 

„Prin desen ordonează lumea, prin culoare îi află echivalenţele semnificative”

Este vorba de prof. Adrian Bocancea (n.1936) şi de pictorul şi graficianul Radu Bercea (n.1939), doi plasticieni bucovineni a căror carieră va fi încununată auroral prin conferirea acestui premiu.

Lui Adrian Bocancea, criticul de artă Valentin Ciucă i-a conturat magistral portretul artistic în monumentala lucrare „Un secol de arte frumoase în Bucovina”:

„Structură afectivă delicată şi disponibilă spre reflecţie şi reverie, pictorul Adrian Bocancea a transmis operei picturale şi graficii atributele personalităţii. Reflexivitatea îl face apt pentru soluţii plastice marcate de echilibrul formelor, generozitate cromatică şi un sentiment de comuniune cu natura şi cu el însuşi. Prin desen ordonează lumea, prin culoare îi află echivalenţele semnificative. Tablourile lui vădesc un meşteşug îndelung exersat în căutări solitare şi se simte mereu aripa protectoare a maeştrilor Şcolii ieşene. Duhul narativ nu exclude invenţia, iar nevoia de atitudine face din pictura lui un sensibil document uman. Cromatica e atent distilată în retortele spiritualului şi, pe această cale, imaginea devine credibilă şi emoţionantă...Adevărurile lui nu au menirea unor sentinţe, ci doar pe acelea ale unei colocvialităţi calme şi expresive...Spre a fi auzit artistul ştie că trebuie doar să şoptească”.

 

“Întreaga artă a lui Radu Bercea se desfăşoară sub aura Soarelui”

Despre Radu Bercea, care la evenimentul de joi îşi va lansa albumul de autor „Bucovina mărturisită” (în contextul vernisării unei expoziţii de portrete care prezintă, sub titlul „Vrednici de Bucovina”, o galerie a personalităţilor bucovinene), redactorul de carte Ion Drăguşanul a găsit cuvinte potrivite în cronicile plastice ale lui Mircea Streinul.

„Înrudirile artistice bucovinene ale lui Radu Bercea, inclusiv cele spirituale cu consăteanul său Mircea Streinul...conferă operei lui integrale, de la grafică, peisaj, portret şi până la arta novatoare modernă (non-convenţională, cum o numise el), pe care o tot încearcă sisific în ultimele două decenii, un caracter mărturisitor, întreaga lui operă plastică însemnând, în fond, Bucovina, mărturisită de Radu Bercea...În acuarelă, grafică şi peisaje în ulei, Radu Bercea, ca şi <pictorul Vladimir Nichitovici...continuă să atragă prin sinceritatea lor şi prin atmosfera de basm, pe care nici un fals modernism, fie chiar...loewendalist, n-o poate devaloriza>. În pictura novatoare...se înrudeşte cu Vladimir Zagorodnicov, în sensul că <opera lui e o permanentă lecţie de artă>, în care copleşesc <culoarea (un triumf de lumini şi de umbre) şi dinamica liniei>, Radu Bercea fiind, ca şi Vladimir Zagorodnicov, <un posedat al artei sale, un dinamic de pe marea linie a lui Van Gogh, colorist unic, un artist care biruie toate dificultăţile tehnice pentru a ridica, în fiecare tablou al său, un imn de slavă materiei transfigurată prin talent>”.

“Întreaga artă a lui Radu Bercea - scrie Ion Drăguşanul în prefaţa albumului - se desfăşoară sub aura Soarelui, sub aura cosmicei nevoi de lumină şi de puritate, iar dubla înrudire, cu Vladimir Nichitovici, iar prin el, cu Epaminonda Bucevschi, Archip Roşca şi Eugen Maximovici, şi cu Vladimir Zagorodnicov, îi conferă aura unei exponenţialităţi bucovinene ample”.

                                                                            *

Evenimentul de joi, în cadrul căruia cei doi artişti bucovineni vor primi Premiul „Opera Omnia” este organizat Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Bucovinei, Grupul Editorial „Muşatinii” şi publicaţiile „Crai nou” şi „Monitorul de Suceava”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premii „Opera Omnia” (2012), pentru doi artişti plastici bucovineni.
 Vizualizări articol: 1729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Premii „Opera Omnia” (2012), pentru doi artişti plastici bucovineni4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei