La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava se deschide vineri, 18 ianuarie, la ora 12.00, expoziţia naţională cu genericul „Lux, util şi estetic la Apulum. Podoabe şi accesorii vestimentare”.
Expoziţia etalează circa300 de piese cu valoare artistică deosebită
Expoziţia organizată de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Muzeul Bucovinei Suceava etalează circa300 de piese cu valoare artistică deosebită (catarame, fibule, diverse obiecte de cosmetică, geme romane - pietre semipreţioase gravate), care provin din anticul centru Apulum şi fac parte din colecţia Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia.
Gemele romane (pietrele semipreţioasegravate) sunt expuse sub lupe pentru a permite vizualizarea modelelor gravate.
„Expoziţia - aşa cum ne-a spus arheologul expert dr. Bogdan Petru Niculică - este una de excepţie, atât prin ineditul temei, cât şi prin valoarea artistică deosebită a pieselor, dintre care multe sunt expuse în premieră.”
Evenimentul face parte dintr-un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Evenimentul face parte dintr-un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul acestei expoziţii se înscrie în aria tematică a patrimoniului cultural naţional cu un caracter pregnant de valorificare cultural-educativă, în scopul determinării unei atitudini pozitive, de respect şi de apropiere a publicului faţă de patrimoniul arheologic local şi naţional şi de conştientizare a importanţei cercetărilor arheologice în general.
„Înţelegerea problemelor legate de patrimoniul cultural ca factor constitutiv al vieţii sociale - subliniază Bogdan Petru Niculică - este legată de importanţa patrimoniului ca element definitoriu al identităţii etno-culturale proprii, în cazul de faţă, cunoaşterea şi respectarea istoriei locale a vechii localităţi Apulum de la începuturile sale, ca important centru urban al Daciei romane.”