La Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Suceava a avut loc marţi lansarea unui volum de versuri intitulat „Novissima Tristia”. Autorul cărţii este Dumitru Oniga, supravieţuitor al temniţei roşii, care din motive de sănătate nu a putut fi prezent la serata dedicată lui.
Părintele paroh Viorel Ioan Vârlan a spus în preambulul manifestării: „Este o carte scrisă de un mare om, cu toate literele mari, un adevărat creştin, român, supravieţuitor al temniţei roşii, un reprezentant al jertfei neamului nostru care rămâne în picioare prin oameni ca Dumitru Oniga”.
Volumul a fost prezentat, în lipsa autorului, de către doi oameni de litere, poetul Ion Cozmei şi medicul Ioan Ieţcu, preşedinte al Fundaţiei „Inmemoriam”.
Primul dintre ei a explicat semnificaţia titlului printr-o apropiere a martirajului lui Dumitru Oniga cu exilul poetului Ovidiu la Tomis din ordinul lui Augustus.
Medicul Ioan Ieţcu l-a numit pe autor „Martirul din Stupca”, în timp ce temniţele austriece au fost comparate cu „adevărate case de odihnă” pe lângă cele din România comunistă.
Mihai Pînzaru PIM a definit într-un mod propriu martirajul lui Dumitru Oniga, spunând că acesta „a fost un copil martir pe care dictatura antonesciană l-a băgat în puşcărie. Ca legionar el avea pioşenie, smerenie, căci legionarismul a fost, înainte de toate, o mişcare antibolşevică şi creştină prin definiţie. Radu Bercea, cel care a făcut grafica volumului, şi Dumitru Oniga au rezonat perfect. Doi prieteni care lucrează.”
Preotul protopop Vasile Irimia şi-a exprimat regretul că, din păcate, cunoaştem foarte puţin despre viaţa acestor mărturisitori ai temniţei roşii, din care pe doi i-a cunoscut personal, pr. Dumitru Stăniloaie şi pr. Constantin Galeriu.
Expoziţia de icoane a copiilor de la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava a completat serata culturală. Expozanţii au primit diplome din partea profesorului formator Viorica Moruz pentru munca depusă. A fost prezent şi directorul şcolii, Petre Horvat.
Manifestarea s-a bucurat de un fundal de pian asigurat de profesorul Johannes Onesciuc, cel care a încântat audienţa cu „Sonata Lunii” de Ludwig van Beethoven, completând astfel tabloul serii.
(21 dec 2012, 11:07:06
Cam aşa este .. şi cu iubirea
Poţi uita de-o aniversare ( sau de-o altă zi )
Poţi uita chiar că ai .. fericirea
Poţi fugi de ea ( sau s-o faci să fugă de tine )
Poţi ( crede ) că faci ce vrei
Dar .. nu-i chiar aşa , căci ştii bine
Că-n iubire 1+1= cu mai mult de 3
Dacă iubeşti tre’ să-nveţi să-ţi ceri iertare
Fiindcă privirile drăgăstoase au un preţ
Geografia inimii s-o desenezi ..fără prescurtare
Fiindcă iubeşti ..SĂ NU FII CERTĂREŢ