Artişti de primă clasă, muzicieni care fac parte din Strauss Festival Orchestra Vienna, consideraţi ambasadori ai Vienei, au concertat, sâmbătă seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în spectacolul „Vienna Classic Christmas”.
Concertul face parte, după cum am aflat de la Mihaela Tatu, prezentatoarea evenimentului, din programul naţional cultural „Artă contra drog 2012”, iniţiat de CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului) România şi Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film Dracula.
Componenţă cosmopolită
A fost o bucurie şi o desfătare pentru suflet tot ceea ce artiştii de la Viena au oferit publicului sucevean. Omul de televiziune Mihaela Tatu a făcut o scurtă prezentare a Strauss Festival Orchestra Vienna, în deschiderea concertului. Sucevenii au aflat, astfel, că orchestra vieneză are o componenţă cosmopolită, din ea făcând parte şi doi români, unguri, un japonez, alături de austrieci, oameni pe care îi uneşte bucuria de a se dărui muzicii, de a se dărui publicului, pe lângă profesionalismul şi „joaca serioasă” prin care reuşesc să surprindă oamenii, la fiecare concert.
Apreciaţi pe plan mondial
Strauss Festival Orchestra Vienna a fost fondată în 1978, de legendarul dirijor Peter Guth, despre care Revista Gramophone a scris: „Guth este cu siguranţă artistul cel mai apropiat de Strauss din zilele noastre”. Având un ansamblu de muzicieni desăvârşiţi, Orchestra Strauss Festival îşi menţine la cele mai înalte cote artistice poziţia de supremaţie între numeroasele ansambluri de acelaşi gen. Recunoscuţi pe plan internaţional pentru virtuozitatea lor, câştigând deopotrivă admiraţia publicului şi a criticilor, artiştii sunt consideraţi ambasadorii Vienei, capitala mondială a muzicii clasice. De acest lucru s-au convins şi sucevenii care au luat parte la povestea magică de Crăciun, „cântată” de 16 muzicieni, sub bagheta dirijorului Christian Eisenberger, care, continuând tradiția familiei Strauss, a dirijat mai multe piese cu vioara în mână.
Valsuri şi polci celebre
Publicul sucevean, care a umplut sala de spectacol, a ascultat interpretări de excepţie:uvertura operetei „O noapte în Veneția”, “Feuerfest” - Polca fierarului, când „vedeta” a fost ciocanul fierarului, polca “Mit extrapost”, “Silent Night”, “Tunete și fulgere”, tot o polcă la care tânărul dirijor a ridicat publicul în picioare. De fapt, întreg spectacolul a fost o poveste la care au luat parte şi sucevenii, prin aplauzele oferite cu generozitate după fiecare piesă, dar şi prin aplauzele care ţineau ritmul anumitor bucăţi muzicale. Din concertul „Vienna Classic Christmas” nu putea lipsi cunoscuta piesă semnată de Johann Strauss - „Dunărea albastră”, aplaudată îndelung de public. Muzicienii veniţi de la Viena au interpretat şi celebrul vals „Valurile Dunării”, compus de românul Iosif Ivanovici, piesă cântată şi dansată pe întreg mapamondul.
A lipsit soprana Irina Iordăchescu
Deşi pe afiş a fost anunţată ca invitat special soprana Irina Iordăchescu, aceasta nu a putut ajunge la Suceava, pentru că, după cum a anunţat Mihaela Tatu, la începutul spectacolului, „după concertul de la Iaşi au intervenit ceva probleme de sănătate şi nu ne rămâne decât să-i transmitem multă sănătate şi să se facă bine cât mai repede”. Orchestra a reuşit cu brio să suplinească absenţa sopranei, cu un program asemănător cu cel de la Concertul de Anul Nou de la Viena, în care valsurile şi polcile semnate de Johann Strauss, Josef și Eduard Strauss au încălzit la propriu publicul sucevean. Artiştii au creat o atmosferă de sărbătoare, pe alocuri cu momente amuzante, cu mici intervenţii ale dirijorului Christian Eisenberger adresate publicului, în limba germană, şi traduse de violonistul român Cristian Nenescu. Spectacolul s-a încheiat cu „Marșul lui Radetzky”, de Johann Strauss-tatăl, la care a fost antrenat şi publicul, care a ţinut ritmul, prin aplauze. Palmele sucevenilor nu au contenit să bată minute în şir, drept apreciere pentru artiştii care s-au dăruit şi au oferit un spectacol de calitate.