În comuna Boroaia a fost inaugurat ieri un nou spaţiu muzeal, prin vernisarea expoziţiei cu genericul „Muzeul Neculai Cercel - Istorie şi tradiţii”, realizată de prof. dr. Mugur Andronic.
Găzduită într-un spaţiu generos, de peste 100 de metri pătraţi, în cadrul modernei clădiri a căminului cultural din centrul localităţii, expoziţia muzeală concentrează în obiecte şi documente specificul satelor circumscrise comunei Boroaia, a cărei istorie începe - descoperirile arheologice atestă această vechime - cu circa 8.000 de ani în urmă.
Aşa cum spune dr. Mugur Andronic, „cel mai vechi sit arheologic aparţine neoliticului timpuriu, culturii arheologice Criş, aici, o comunitate umană - care practica deja o agricultură primitivă - stabilizându-se pentru o vreme”.
În comună s-au făcut prospecţiuni pe două şantiere arheologice, unul dintre ele într-o necropolă cu movile funerare din secolele III-IV d.H., celălalt în reşedinţa unuia dintre primii mari boieri ai Moldovei cunoscuţi documentar, Giulea, de la care s-a păstrat şi numele satului Giuleşti.
Expoziţia oferă vizitatorilor, în sectorul intitulat „Memoria documentului”, o serie de informaţii despre formarea satelor comunei şi despre colonizarea lor ulterioară cu populaţie venită de peste munţi.
În premieră, se folosesc documente din diverse arhive legate de instaurarea comunismului şi colectivizarea forţată a boroienilor.
Piesele din secţiunea etnografică ilustrează principalele ocupaţii ale sătenilor de altădată.
Un accent deosebit se pune pe două personalităţi ale învăţământului interbelic, învăţătorul Vasile Tomegea (fost deputat în Parlamentul României Mari) şi continuatorul său, Neculai Cercel, cel care în anul 1923 a înfiinţat în Moişa primul muzeu sătesc.