La Galeria de artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava s-a deschis joi expoziţia personală de pictură şi grafică a artistei plastice sucevene Camelia Rusu Sadovei.
„Un evenimet de suflet în viaţa Cetăţii”
Expoziţia, al cărei vernisaj a fost programat, aşa cum a remarcat artista, într-o „seară specială”, circumscrisă evenimentelor dedicate Zilei Bucovinei şi celor premergătoare sărbătoririi Zilei Naţionale, a fost prezentată de artistul plastic Iulian Asimionesei şi de poetul Mihai Sultana Vicol.
O expoziţie pe care colegul de breaslă Iulian Asimionesei a apreciat-o ca fiind „dincolo de conjunctura politică şi religioasă a momentului” (atmosferă electorală conjugată cu cea spirituală a ajunului sărbătorii de Sf. Andrei), „un eveniment de suflet în viaţa Cetăţii”, provocat de o artistă al cărei nume are rezonanţă „nu numai în arta bucovineană, ci şi în cea naţională”.
Şi-a găsit „propriul ritm, caracterizat prin linişte, calm şi armonie”
Iulian Asimionesei a încercat să ofere publicului participant „o cheie pentru desluşirea operei” Cameliei Rusu Sadovei, făcând referire la pictorul florentin Sandro Botticelli şi la „suavitatea formei pe care o regăsim în pictura Cameliei”, dar şi la compoziţiile în care se întrevede „o combinaţie între micii maeştri olandezi şi pictura lui Vermeer”.
Subliniind faptul că artista, care „s-a raportat întotdeauna la marea artă”, şi-a găsit „propriul său ritm, ritmul Zen, caracterizat prin linişte, calm şi armonie”, Iulian Asimionesei a remarcat faptul că „şi în lucrările de acuarelă artista rămâne monumentală”.
„Putem construi frumosul”
Celălalt comentator, Mihai Sultana Vicol, care a emis o serie de consideraţii cu „sensibilitatea poetului”, a mărturisit că a rămas „surprins de rafinamentul, gingăşia şi suavitatea lucrărilor” Cameliei Rusu Sadovei, remarcând totodată că în lucrările ei nu se văd „stările sufleteşti”, „nu se trădează niciodată pe sine însăşi”.
„Putem construi frumosul”, a spus la final artista, adăugând că, dacă măcar una dintre lucrările sale a reuşit să ne stârnească emoţia şi ne-a plăcut, înseamnă că menirea ei, ca artist, s-a împlinit.