Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 nov 2012 - Anul XVII, nr. 280 (5185)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Muzeul de Istorie Suceava

Expoziţia „Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeulde Istorie Suceava, unde s-a desfăşurat simpozionul ştiinţific „Artă şi civilizaţie medievală” (ediţia a XIX-a) şi „Bucovina - File de Istorie” (ediţia a XIV-a), a avut loc vernisajul expoziţiei documentare cu genericul „Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor”.

 

Periferia, o zonă conservatoare şi „un spaţiu generos de dezvoltare a personalităţii”

Expoziţia de fotografie (autorul proiectului este istoricul dr. Mihai-Aurelian Căruntu) prezintă publicului o faţă mai puţin cunoscută a oraşului, care a dispărut în cea mai mare parte ca urmare a sistematizării urbane din perioada comunistă.

„O expoziţie cu un subiect interesant”, aşa cum a spus la vernisaj directorul general al muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, în care sucevenii mai „vechi” (cum spunea Caragiale) au privit cu nostalgie imagini de arhivă din Suceava de altădată: Casa Bucovineană, Cafeneaua Armenească, Casa săracilor, debitul de tutun din zona centrală, Şipotul Mare al Sucevei, Grajdul şi remiza de trăsuri a primăriei...

„Periferia - aşa cum a spus autorul expoziţiei - ne fascinează”.

Definind periferia şi făcând referire la tipurile acesteia (rurală, urbană, comercială, ultracentrală...), Mihai-Aurelian Căruntu a remarcat faptul că periferia este o zonă conservatoare şi „un spaţiu generos de dezvoltare a personalităţii”.

 

O pledoarie pentru reevaluarea şi protejarea patrimoniului arhitectural

Oraşul Suceava a cunoscut de-a lungul timpului o permanentă transformare urbanistică ce a făcut să dispară, mai ales din perimetrul centrului istoric, arhitectura tradițională caracteristică târgului de odinioară. Sub presiunea continuă a expansiunii pe verticală a noilor tipuri de locuinţe, vechiul spaţiu de locuire a dispărut, sau, în cel mai fericit caz, s-a redus dramatic, sărăcind localitatea de un fond arhitectural cu valoare uman-sentimentală inestimabilă.

Aspectul de odinioară al localităţii a supravieţuit, sporadic, la periferie, unde s-au conservat o serie de locuințe mai mult decât centenare, parte dintre ele aflate sub protecţia legislaţiei în vigoare privind patrimoniul imobil.

Imaginilor de arhivă li s-au alăturat o serie de fotografii cu imobile care au rezistat până astăzi, o pledoarie pentru reevaluarea şi protejarea patrimoniului arhitectural, atât cât a mai rămas neafectat de tentaţia modernizării.

 

Monografia „Un brand al industriei sucevene de odinioară: Fabrica de zahăr <Iţcani> S.A.R. (1927-1948)”

În cadrul expoziţiei, vorbind despre „periferia industrială care a luat naştere în perioada austriacă”, a fost prezentată şi recent apăruta monografie semnată de Mihai-Aurelian Căruntu intitulată „Un brand al industriei sucevene de odinioară: Fabrica de zahăr <Iţcani> S.A.R. (1927-1948)” (Editura Karl A. Romstorfer, Suceava, 2012).

Cartea, cum ne spune autorul în textul introductiv, ne oferă informaţii detaliate despre un obiectiv industrial care a dispărut de pe harta Sucevei, „<făbricuţa> peste care s-a aşternut pe nedrept uitarea”, care, în perioada interbelică, potrivit datelor statistice, era „cea mai importantă întreprindere aparţinând marii industrii din jumătatea sudică a Bucovinei”.

O lucrare care, aşa cum a remarcat dr. Harieta Mareci Sobol, reprezintă „un act generos, o provocare”, întrucât „nu este doar o monografie locală, ci reprezintă o piesă într-un puzzle care prezintă imaginea de ansamblu a industriei româneşti interbelice”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor”.
 Vizualizări articol: 847 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei