sâmbătă, 27 oct 2012 - Anul XVII, nr. 252 (5157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Octombrie de Bucovina

Lansarea cărţilor „Drum fără sfârşit” şi „Jocuri tradiţionale şi melodii de nuntă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seria manifestărilor cu genericul „Octombrie de Bucovina”, care a debutat pe data de 10 octombrie a.c., la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava, cu vernisajul expoziţiei de linogravură „Suceava, caligrafii sentimentale” şi lansarea volumelor „Etnii bucovinene / Armenii, Evreii, Lipovenii, Rutenii, Ţiganii”, de Dimitrie Dan, şi „Povestea aşezărilor bucovinene” (vol. III), de Ion Drăguşanul, a continuat în această săptămână, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cu o dublă lansare de carte.

 

O serie de carte dedicată domeniului muzical

Este vorba de două cărţi care deschid o nouă serie în programul editorial al Centrului Cultural Bucovina, serie dedicată domeniului muzical.

Autorii acestor cărţi sunt dirijorul şi compozitorul Emil Havriliuc, care semnează lucrarea intitulată „Drum fără sfârşit - Romanţe, lieduri şi cântece interbelice”, şi muzicianul şi poliinstrumentistul Marin Constantin Gheorghe, care a scos de sub tipar lucrarea „Jocuri tradiţionale şi melodii de nuntă”.

Întâmpinate cu interes de publicul sucevean, cele două cărţi, care conţin partiturile şi textele unor piese reprezentative pentru biografia sufletească a celor doi autori, deschid calea unei noi serii de tipărituri care se circumscrie mărturisirilor culturale bucovinene.

 

„A venit acum timpul să culeagă şi roadele activităţii lor”

Apariţia şi lansarea acestor cărţi a fost salutată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, care, punând accentul pe prezenţa consistentă în viaţa culturală a Sucevei a celor doi muzicieni, a subliniat faptul că „a venit acum timpul să culeagă şi roadele activităţii lor”.

Prezentaţi de scriitorul şi publicistul Ion Drăguşanul (care, împreună cu Marius Ciurari, semnează ca redactor de carte al ambelor volume), Emil Havriliuc şi

Marin Constantin Gheorghe şi-au conturat astfel şi preocupările editoriale, preocupări care lasă urme palpabile, care se tezaurizează în patrimoniul cultural al acestei zone.

 

O lucrare care valorifică creaţii proprii şi o serie de cântece patriotice

Lucrarea dirijorului şi compozitorului Emil Havriliuc, care cuprinde romanţe, lieduri şi cântece din perioada interbelică, acordă atenţie unui anume gen muzical (romanţă/lied), despre care nu s-a mai scris în acest areal (gen care predispune la meditaţie, care este adresat cu precădere vârstei a doua) şi valorifică în afara creaţiei proprii o serie de cântece patriotice, creaţii ale unor compozitori care au rămas anonimi.

O carte prin care, aşa cum a spus Ion Drăguşanul, „Emil Havriliuc se despovărează doar de o parte dintre cântecele care îl locuiesc şi doar de câteva dintre cântecele obşteşti care i-au fermecat copilăria”.

 

Marin Constantin Gheorghe, „martor şi şlefuitor al folclorului contemporan”

Muzicianul şi poliinstrumentistul (acordeoan, vioară, trompetă, orgă) Marin Constantin Gheorghe, „martor dar şi şlefuitor al folclorului contemporan”, aşa cum spune Ion Drăguşanul, este autorul unei lucrări care este „un fel de <geografie> muzical-coregrafică la zi, cu localizări precise, un fragment de memorie contemporană care se poate adăuga memoriei celei vechi”.

O carte care reprezintă „o mărturisire a propriei lui existenţe şi o dovadă a faptului că Marin Constantin Gheorghe a existat, există şi, prin urmare, merită să dureze”.

 

O lansare de carte & spectacol încheiate cu aplauze

Evenimentul lansării celor două cărţi (şi a CD-ului care cuprinde câteva din piesele circumscrise lucrării lui Emil Havriliuc) a beneficiat de un recital prezentat de mezzosoprana Viorica Daud-Corjan şi baritonul Cezar Mititiuc, la pian prof. Ionuţ Ciubotaru (ca susţinere muzicală a cărţii de romanţe, lieduri şi cântece interbelice), şi de secvenţa interpretativă a unor piese care fac obiectul lucrării „Jocuri tradiţionale şi melodii de nuntă”, susţinută de taraful Ansamblului „Hora”.

Taraf condus, în ipostază de acordeonist integrat grupului de instrumentişti, de Marin Constantin Gheorghe.

O lansare de carte & spectacol încheiate cu aplauze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansarea cărţilor „Drum fără sfârşit” şi „Jocuri tradiţionale şi melodii de nuntă”.
 Vizualizări articol: 898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lansarea cărţilor „Drum fără sfârşit” şi „Jocuri tradiţionale şi melodii de nuntă”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei