miercuri, 24 oct 2012 - Anul XVII, nr. 249 (5154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

26 octombrie

Sărbătoarea de Sâmedru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmedru, unul din cei doi stâlpi calendaristici care împart anul pastoral în două anotimpuri egale (Sângeorge şi Sâmedru), care în calendarul şi imaginarul popular corespunde Sfântului Dumitru, este celebrat pe data de 26 octombrie.

 

„La Sângeorge se încaieră câinii, iar la Sâmedru se sfădesc stăpânii”

Este momentul care marchează începutul iernii pastorale, al sezonului pastoral fertil, când, aşa cum scrie etnograful Mihai Camilar, „după împerecherea cu berbecii, oile intră în perioada de gestaţie” şi „expiră învoielile încheiate în primăvară”, prilej de bucurie, dar şi de supărare, nerespectarea înţelegerilor fiind ilustrată de zicerea „La Sângeorge se încaieră câinii, iar la Sâmedru se sfădesc stăpânii”.

În noaptea dinspre Sâmedru este obiceiul aprinderii, pe înălţimile satelor, a focurilor cu rol apotropaic şi fertilizator, scenariu ritualic de înnoire simbolică a timpului calendaristic.

În spiritualitatea bucovineană, precum şi în cea carpatică - spune Mihai Camilar - aceste focuri ritualice ale lui Sâmedru erau o mărturie că omul societăţii tradiţionale avea nevoie de o integrare în momentele cheie pe axul sacralizat al sărbătorii”.

 

În ziua de Sâmedru „ciobanii pronosticau timpul aruncând cojoacele în mijlocul oilor”

În ziua de Sâmedru, „ciobanii pronosticau timpul aruncând cojoacele în mijlocul oilor”. Dacă pe cojoc se aşeza o oaie neagră, era semn că iarna va fi blândă, dacă se aşeza una albă, se anunţa o iarnă lungă şi friguroasă.

Sâmedrul constituia şi momentul în care se încheia demontarea stânelor, marcându-se astfel încheierea sezonului pastoral de vară.

„Sărbătoarea Sâmedrului - ne spune Mihai Camilar - era în primul rând o celebrare şi în al doilea rând o comemorare, când timpul sacru îşi interfera sensurile cu cel profan, totul în învelişul unei etici aparte, mai ales că satul şi societatea tradiţională bucovineană au fost din totdeauna de factură agro-pastorală, supuse mereu mitului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea de Sâmedru.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sărbătoarea de Sâmedru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei