sâmbătă, 20 oct 2012 - Anul XVII, nr. 246 (5151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultură „fără farafastâcuri”

Umorul piperat al lui Caragiale, prin vocea maestrului Tudor Gheorghe, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Umorul piperat al lui Caragiale a fost transpus, într-o manieră cu totul specială, prin vocea maestrului Tudor Gheorghe, într-un spectacol de mare succes: „Nu se poate cu de toate”, care a avut loc joi pe scena Casei de Cultură Suceava.

După cum a promis maestrul, spectacolul de aproape două ore a fost de fapt un program cultural „fără trucuri exterioare, fără invenţii, fără farafastâcuri”, în care s-au îmbinat armonios muzica, satira şi umorul, dar şi poezia mai puţin cunoscută scris să I. L. Caragiale.

Împreună cu Orchestra „Iunion”, spectacolul prezentat sucevenilor, „cinstit şi inteligent”, îşi are rădăcinile într-un altul dedicat lui Caragiale, prin anii 70, „Pe-un franc poet”, spectacol care s-a jucat o singură dată, pentru că a fost interzis de cenzura ce „domnea” la acea vreme.

Publicul sucevean, care a aplaudat la scenă deschisă lecţia de istorie şi literatură „predată” de maestrul Tudor Gheorghe, a descoperit, a înţeles, a „gustat”, uneori cu amărăciune, alteori cu umor, satira lui Caragiale, care îşi păstrează actualitatea şi în zilele noastre.

Textele lui Caragiale au viaţă, sunt comice, dar ascund cruzimea şi durerea acestui popor greu încercat, pe care, după cum a spus şi Tudor Gheorghe, Caragiale „ l-a iubit şi l-a urât în aceeaşi măsură”.

 

„Românul s-a învăţat să aibă din toate câte nimic”

Într-o înşiruire logică, provocatoare, maestrul Tudor Gheorghe aduce în faţa spectatorului („nu cel cu 2 la Bac!”) poezia scrisă de Caragiale, mai puţin cunoscută (Pasteluri de primăvară, în forma optimistă, dar şi în cea pesimistă), şi viziunea lui I. L. Caragiale asupra poeziei „Doina”.

Acesta a recitat şi „Scrisoare deschisă către Caragiale” de Dan Mihăescu: “Stimate nene Iancule, (...) satira îşi păstrează actualitatea,  personajele seamănă leit cu cele din zilele noastre, poltroni, tembeli, pungaşi, mahalagii, hahalere, bagabonţi etc. (...) S-au înmulţit nesimţiţii şi proştii şi vorba matale: <Cu prostia te poţi lupta, dar ea întotdeauna învinge>, (...), Bravos, naţiune! Egzistă nişte unii care zic că suntem <Ţara lui Caragiale>. (...), Ei, aş! Moravurile de pe vremea matale erau parfum. Şi atunci, eu cu cine votez? Aceasta-i întrebarea! (...) Într-un singur loc ai avut dreptate, nene Iancule. Atunci când ai zis că românul s-a învăţat să aibă din toate câte nimic. În fruntea soţietăţii s-au aburcat mitocanii şi nu le poţi bate obrazul, întrucât (tot matale ne-ai învăţat) mitocanul se naşte jignit... Dar să fim optimişti, că dacă nu murim o să fie şi mai rău!”.

 

Trăim ca-n opera lui Caragiale...

Maestrul Tudor Gheorghe a introdus în spectacolul „Nu se poate cu de toate” şi improvizaţia poetică „Din Goană”, creată în anul 1912, în drumul lor, cu trenul, spre Craiova, de scriitorii Octavian Goga, Şt. O. Iosif şi Victor Eftimiu („Ducându-şi viaţa solitară/Un suflet trist şi visător/Nevasta şefului de gară/S-a-ndrăgostit de-un călător./”. Nu au lipsit ”Mitică”, personaj fabulos, dar şi piese romantice, chiar şi un cântec pe ritmuri greceşti, toate dând farmec unui spectacol care a bucurat inimile sutelor de suceveni.

Tudor Gheorghe a reuşit să readucă şi atmosfera de la „Iunion”, cu poeziile epocii, cu cântece „fine”, precum  „Picioruşul Aglăiţei” şi „Vin, mămicule, vin, bibicule…”, cu glumele piperate ale lui Caragiale. Auzim printre noi, de multe ori, voci care susţin că astăzi „trăim ca-n opera lui Caragiale”, fiindcă politica, minciuna, vorbăraia fără rost, înşelătoria nu s-au schimbat. Şi vorba poetului Caragiale: „Trec astăzi ignorat prin lume,/ Dar, trainic, las în viitor/ Un semn, o glorie, un nume/ Acestui imbecil popor! / (…) Mulţime brută şi ingrată!/ Cu-a mea cântare nu putui/ În viaţă-mi să te mişc o dată…/ Şi-odat’… o să-mi ridici statui”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Umorul piperat al lui Caragiale, prin vocea maestrului Tudor Gheorghe, la Suceava.
 Vizualizări articol: 2089 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Umorul piperat al lui Caragiale, prin vocea maestrului Tudor Gheorghe, la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei