Noul spaţiu al City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, a fost inaugurat săptămâna trecută prin deschiderea expoziţiei cu genericul „Tapiseria sau povestea ţesută”.
29 de tapiserii, din care 13 fac parte din colecţia de artă a Muzeului Judeţean Botoşani
„Cel mai frumos spaţiu de expunere pe care-l are Suceava”, aşa cum a remarcat la deschidere Lucia Puşcaşu, preşedinta Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România, etalează pe simeze, într-o desfăşurare vizuală impresionantă, un număr de 29 de tapiserii (între care câteva piese monumentale), din care 13 fac parte din colecţia de artă a Muzeului Judeţean Botoşani. Lucrări realizate de artişti tapiseri cu renume (Elena Pană, Maria Mihalache Blendea, Mimi Podeanu, Dimitrie Grigoraş, Georgeta Crăciun, Viorica Iacob, Gabriela Stoichiţă, Geta Brătescu, Vasile Dobrian, Cela Neamţu, Dan Teodor, Mariana Ionescu, Lucia Puşcaşu), precum şi o serie de „elemente din bucătăria tapiseriei” (proiecte, cartele de culori, cartoane de tapiserie).
„Arta oferă cel mai eficient tratament pentru maladiile spiritului”
Expoziţia, care a fost deschisă mai întâi la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” din municipiul Botoşani, a venit însoţită de directoarea muzeului botoşănean, Lucia Pârvan, şi de câţiva conservatori care se îngrijesc de piesele aflate în colecţia muzeului.
Prezent la botezul noului spaţiu expoziţional sucevean, criticul de artă Valentin Ciucă a subliniat că atât Botoşaniul cât şi Suceava, care se află într-un areal de înaltă spiritualitate moldavă, dispun de spaţii de expunere minunate, care trebuie să găzduiască expoziţii pe măsură.
Accentuând faptul că „arta oferă cel mai eficient tratament pentru maladiile spiritului”, Valentin Ciucă a făcut o serie de aprecieri la adresa lucrărilor etalate, adăugând (cu referire la creatori) că „cine nu lasă semne, cu siguranţă, se va pierde în neant”.
Lucrări realizate de nume mari ale tapiseriei româneşti, între anii 1965 - 1989
Lucia Puşcaşu, care a mulţumit colectivului de muzeografi şi conservatori botoşăneni, dar şi tinerilor săi învăţăcei care s-au implicat în panotarea şi aranjarea expoziţiei (Ana Luiza Ilie, Anca Maierean, Dumitru Olărean), a precizat că lucrările expuse, realizate de mari nume ale tapiseriei româneşti, au fost executate între anii 1965 - 1989. Şi dacă Valentin Ciucă, impresionat de spaţiul de expunere şi de calitatea lucrărilor, a spus că a avut impresia că a intrat în Sala Dalles, deputata prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a mărturisit discret că ambientul creat de aceste tapiserii monumentale au purtat-o cu gândul la Muzeul Cluny, care are în patrimoniu faimoasa colecţie de artă şi meşteşuguri medievale (sculpturi, vitralii, mobilier, orfevrărie, tapiserii, miniaturi...) cu superbul ansamblu de şase tapiserii de secol XV „Doamna cu licorna”.