Ziua Internaţionala a Comemorării Bebeluşilor şi a Copiilor este marcată,pe data de 15 octombrie, în Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Japonia, dar şi în câteva ţări europene între care şi România.
În această zi, la ora 19.00, se aprind lumânări şi sunt lăsate să ardă timp de o oră în memoria bebeluşilor şi a copiilor plecaţi dintre noi. Datorită diferenţei de fus orar se creează un „val de lumină” care face înconjurul globului în interval de 24 de ore.
Mişcarea de sprijin şi compasiune faţă de cei care au trecut prin pierderea unei sarcini sau a unui copil a început în Statele Unite, în anul 1988, când preşedintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorării bebeluşilor şi copiilor decedaţi.
În 2002, la iniţiativa unui grup de părinţi, ziua de 15 octombrie a fost declarată în toate statele americane zi oficială pentru comemorarea bebeluşilor şi a copiilor. An de an mişcarea s-a extins, ajungând să acopere toate continentele.
În România, Ziua Internaţionala a Comemorării Bebeluşilor şi a Copiilor
a început să fie marcată din anul 2010, la iniţiativa Biancăi Brad, fondatoarea Organizaţiei EMMA (Eternul Miracol Materna Alinare), prima organizaţie din România care a venit în ajutorul mamelor/familiilor îndoliate.
Rata mortalităţii infantile din România este de două ori mai mare decât media europeană. În 2011 s-au născut 811 copii fără viaţă şi 1.850 de copii au murit înainte de a împlini vârsta de 1 an. Numărul declarat al copiilor născuţi fără viaţa nu reflectă însă realitatea, cele mai multe cazuri nefiind raportate.