Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale, stabilită, în anul 1992, de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mentală (WFMH), constituie un prilej de conştientizare şi educaţie publică pentru înţelegerea mai bună a bolilor mentale şi a tulburărilor de comportament.
În acest an tema este “Depresia: O criză globală”, depresia afectând mai mult de 350 de milioane de oameni de toate vârstele, din diverse categorii sociale.
În rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se subliniază creşterea numărului persoanelor cu probleme de sănătate mentală, în special din cauza ritmului vieţii moderne.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ jumătate din populaţia lumii este afectată de cel puţin o tulburare mentală, fapt care influenţează stima de sine, relaţiile cu ceilalţi şi abilitatea de adaptare la situaţiile de zi cu zi.
Sănătatea emoţională a persoanei poate avea un impact major asupra sănătăţii fizice şi poate conduce la consumul şi abuzul de droguri, alcool şi tutun, la tulburări digestive, ulcer, gastrită, colon iritabil, creşterea tensiunii arteriale, insomnie, scăderea imunităţii, diabet, cancer etc.
Se estimează că, în anul 2020, depresia va fi a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare.