Comunitatea internaţională celebrează pe data de 9 octombrie Ziua Mondială a Poştei.
La 9 octombrie 1874, 22 de state, între care s-au aflat şi Principatele Române, au semnat la Berna actul de constituire a Uniunii Poştale Universale (UPU).
În prezent, serviciile poştale oferite de cele 190 de ţări membre ale Uniunii Poştale Universale formează cea mai mare reţea fizică de distribuţie din lume, cu peste şase milioane de angajaţi.
În ceea ce priveşte poşta în ţara noastră, cu zece ani mai devreme de constituirea UPU, în 1864, Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul poştal cu cel telegrafic, la care, în 1893, s-a adăugat şi serviciul telefonic (PTT).
Prima lege de organizare a ramurii de comunicaţii, purtând denumirea de Lege telegrafo-poştală, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1865, dată de la care a fost reglementată şi situaţia personalului, prin statut propriu. La 1 mai 1865, a fost introdus serviciul abonamentelor prin poştă la presa din ţară şi din străinătate şi tot atunci a fost organizat serviciul de poştă rurală, care asigura legătura între comune.
Din data de 1 mai 1874 a intrat în vigoare Legea pentru serviciul de poştă rurală, care a avut ca efect înfiinţarea a 115 birouri poştale rurale. În 1925, administraţia PTT a preluat exploatarea unei noi ramuri de telecomunicaţii, radiotelegrafia (comunicaţiile radioelectrice), fiind adăugată o nouă literă siglei instituţiei, care a devenit PTTR.
În perioada interbelică, administraţia de poştă şi telecomunicaţii a fost trecută în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor, structura organizatorică fiind iniţial bazată pe direcţii regionale. Prin Hotărârea nr. 448/1991, Guvernul României dispune înfiinţarea a patru regii autonome, Poşta Română, RomTelecom, Radiocomunicaţii şi Inspectoratul General al Radiocomunicaţiilor. Prin Hotărârea nr. 371/1998, Poşta Română a fost transformată în societate comercială, cu denumirea Compania Naţională Poşta Română SA, organizată în zece direcţii regionale de poştă şi cinci sucursale specializate.
În prezent, la nivelul întregii ţări există nouă centre regionale de tranzit, Poşta Română deţinând o reţea de peste 7.000 de subunităţi poştale la nivel naţional.