Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 oct 2012 - Anul XVII, nr. 236 (5141)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

9 octombrie

Ziua Mondială a Poştei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comunitatea internaţională celebrează pe data de 9 octombrie Ziua Mondială a Poştei.

La 9 octombrie 1874, 22 de state, între care s-au aflat şi Principatele Române, au semnat la Berna actul de constituire a Uniunii Poştale Universale (UPU).

În prezent, serviciile poştale oferite de cele 190 de ţări membre ale Uniunii Poştale Universale formează cea mai mare reţea fizică de distribuţie din lume, cu peste şase milioane de angajaţi.

 

În ceea ce priveşte poşta în ţara noastră, cu zece ani mai devreme de constituirea UPU, în 1864, Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul poştal cu cel telegrafic, la care, în 1893, s-a adăugat şi serviciul telefonic (PTT).

Prima lege de organizare a ramurii de comunicaţii, purtând denumirea de Lege telegrafo-poştală, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1865, dată de la care a fost reglementată şi situaţia personalului, prin statut propriu. La 1 mai 1865, a fost introdus serviciul abonamentelor prin poştă la presa din ţară şi din străinătate şi tot atunci a fost organizat serviciul de poştă rurală, care asigura legătura între comune.

Din data de 1 mai 1874 a intrat în vigoare Legea pentru serviciul de poştă rurală, care a avut ca efect înfiinţarea a 115 birouri poştale rurale. În 1925, administraţia PTT a preluat exploatarea unei noi ramuri de telecomunicaţii, radiotelegrafia (comunicaţiile radioelectrice), fiind adăugată o nouă literă siglei instituţiei, care a devenit PTTR.

În perioada interbelică, administraţia de poştă şi telecomunicaţii a fost trecută în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor, structura organizatorică fiind iniţial bazată pe direcţii regionale. Prin Hotărârea nr. 448/1991, Guvernul României dispune înfiinţarea a patru regii autonome, Poşta Română, RomTelecom, Radiocomunicaţii şi Inspectoratul General al Radiocomunicaţiilor. Prin Hotărârea nr. 371/1998, Poşta Română a fost transformată în societate comercială, cu denumirea Compania Naţională Poşta Română SA, organizată în zece direcţii regionale de poştă şi cinci sucursale specializate.

În prezent, la nivelul întregii ţări există nouă centre regionale de tranzit, Poşta Română deţinând o reţea de peste 7.000 de subunităţi poştale la nivel naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Mondială a Poştei.
 Vizualizări articol: 1009 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ziua Mondială a Poştei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei