Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava va avea loc miercuri, 3 octombrie, de la ora 18:00, şi joi, 4 octombrie, de la ora 19:00, spectacolul „Artă cu seminţe prăjite”, comedie şi dramă, piesă de teatru scrisă de fostul colaborator al cotidianului Monitorul de Suceava, prozatorul, publicistul, dramaturgul Cătălin Mihuleac.
Spectacolul va fi jucat de actori ai Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani. Biletele costă 10 lei pentru elevi, studenţi, pensionari şi 20 de lei pentru restul spectatorilor şi se pot procura de la secretariatul Casei de Cultură Suceava.
Ironie necruţătoare: „Oamenii de valoare sunt preţuiţi abia după moarte”
Piesa „Artă cu seminţe prăjite” este „o ironie necruţătoare peste o meteahnă, pare-se, universală: oamenii de valoare sunt preţuiţi abia după moarte!”, după cum explică Cătălin Mihuleac. Dramaturgul a pornit de la o observaţie pe care a făcut-o cu prilejul unei vizite întreprinse la complexul memorial Van Gogh, din Amsterdam. Pe seama pictorului Van Gogh, care în întreaga sa viaţă a vândut doar un tablou şi a avut parte doar de o cronică, „s-a creat acum o adevărată industrie care-i exploatează celebritatea postumă”, susţine Cătălin Mihuleac. „Schimbând ceea ce este de schimbat, dramaturgul vede, în realitatea românească, ridicarea unei garsoniere confort trei, în care a trăit şi a creat un intelectual de valoare, la rang de casă memorială asaltată de turişti din toate colţurile pământului. Ironie transparentă şi, spuneam, necruţătoare, la adresa condiţiilor în care a trăit un intelectual român şi, în acelaşi timp, condamnarea cu mijloacele artei a ingratitudinii umane dispusă să recunoască valoarea cuiva doar după moartea <personajului principal>”, susţine Cătălin Mihuleac.
Distribuţie
Spectacolul „Artă cu seminţe prăjite” este şi debutul regizoral în lumea actorilor profesionişti pentru Lenuş Moraru. Nu mai puţin important, a fost readusă în luminile rampei actriţa Elena Ligi, Societar de Onoare al Teatrului "Eminescu", demonstrându-se în acest fel, dacă mai era nevoie, că actorii nu ies niciodată la pensie. Regia artistică a spectacolului - Lenuş Teodora Moraru, scenografia şi costumele: Gelu Râşca. Din distribuţie fac parte actorii: Vali Popa, Bogdan Horga, Elena Ligi, Petronela - Lorena Chiribuţă, Irina Mititelu, Bogdan Muncaciu, Lidia Uja, Narcisa Vornicu, Florita Ţugui, Crenola Muncaciu, Petruţ Butuman, Traian Andrii.