Directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, derulează, în perioada 15 august - 15 noiembrie 2012, proiectul „Din secretele maeştrilor - Culoare şi lumină”, proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Proiectul are o valoare totală de 29.862 de lei, din care 7.151 finanţare proprie şi 22.711 lei finanţare AFCN
Muzeul Bucovinei deschide cu acest proiect pilot seria programelor pentru publicul tânăr, prin care elevii, cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, sunt interesaţi să participe activ la programele educative derulate în cadrul muzeului.
Proiectul are o valoare totală de 29.862 de lei, din care 7.151 finanţare proprie şi 22.711 lei finanţare de la AFCN.
Prin activităţile sale, proiectul va transforma muzeul într-o instituţie vie şi dinamică, urmărindu-se totodată atragerea unui număr mai mare de vizitatori, în special din rândul tinerilor.
Instituţia muzeală vine, astfel, în întâmpinarea publicului tânăr cu un proiect educativ de cunoaştere a patrimoniului artistic naţional şi de punere în valoare a patrimoniul muzeului.
Valorificarea patrimoniului Colecţiei de Artă a Muzeului Bucovinei
Vor fi organizate activităţi interactive care să stimuleze observaţia, capacitatea de analiză şi imaginaţia, materialele educative fiind puse la dispoziţie de către Muzeul Bucovinei, care va asigura accesul la operele de artă găzduite de galeria proprie.
Obiectivul general al proiectului vizează valorificarea patrimoniului Colecţiei de Artă deţinute de Muzeul Bucovinei, prin organizarea de ateliere de pentru copii în care aceştia vor fi educaţi în spiritul respectării şi promovării valorilor artistice bucovinene.
În cadrul proiectului vor fi instruiţi 30 de elevi
În cadrul proiectului „Din secretele maeştrilor - Culoare şi lumină”vor fi instruiţi 30 de elevi care vor asimila şi aplica noţiunile de bază ale picturii de şevalet, respectiv tehnici de lucru, maniere de interpretare, viziuni artistice, subiecte preferate de maeştri studiaţi.
Se vor urmări familiarizarea celor 30 de participanţi cu noţiunile de muzeologie, cunoaşterea terminologiei de specialitate, a metodelor de protejare a patrimoniului, înţelegerea rolului muzeului / colecţiilor în societate şi însuşirea unui comportament adecvat în spaţiul muzeal, precum şi promovarea lucrărilor de artă create în timpul atelierelor prin organizarea unei expoziţii temporare pe simezele Muzeului Bucovinei.