Muzeul de Istorie Suceava va prezenta, în intervalul 21 septembrie - 10 octombrie a.c., expoziţia cu genericul „Arta orfevrăriei între gotic şi baroc”.
85 de piese din tezaurul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu
Expoziţia, aşa cum a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, conţine 85 de piese de argint, argint aurit şi cupru aurit din tezaurul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu.
La momentul desfăşurării conferinţei de presă, mijlocul de transport securizat cu care vor fi aduse exponatele la Suceava se îndrepta deja spre Sibiu.
Sucevenii vor avea, aşadar, din nou prilejul - graţie parteneriatului existent între Muzeul Bucovinei şi Muzeul Brukenthal - să vadă o expoziţie de excepţie.
Valoarea totală a obiectelor este de 1.416.515 euro
Vor fi etalate obiecte de artă decorativă (cu precădere artă cultică), piese din sec. XIV-XV realizate în atelierele orfevrierilor austrieci, germani sau din arealul transilvănean.
Valoarea totală a obiectelor (vase liturgice, vase pentru păstrarea uleiurilor sfinţite, potire, pahare, vase de împărtăşanie, căni, fructiere, zaharniţe, cafetiere, bomboniere...) este de 1.416.515 euro, poliţa de asigurare care acoperă integral valoarea acestor piese fiind achitată în cea mai mare parte din sponsorizări.
Expoziţia încheie manifestările realizate în parteneriat cu Muzeul Brukenthal
Constantin-Emil Ursu a spus că această expoziţie (care urmează celei din luna iunie a.c., cu genericul „Dobrogea, pitoresc şi exotism la ţărmul Mării Negre”, care a adus la Suceava 38 de lucrări de pictură din galeria de artă românească a muzeului sibian) încheie seria de manifestări din acest an realizate în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal. Pentru anul 2013 au fost deja stabilite câteva evenimente, cum ar fi o expoziţie de pictură germană (cu lucrări din sec. XVI-XIX) şi o alta de pictură europeană cu scene din Vechiul Testament.
Se estimează prezenţa a circa 1.500 de vizitatori
Deschiderea expoziţiei este programată pentru vineri, 21 septembrie, la ora 14:00, la vernisaj fiind prezent şi directorul muzeului sibian, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca.
Se estimează, în intervalul de prezentare a expoziţiei, vizionarea acesteia de circa 1.500 de vizitatori, dar aşa cum a subliniat directorul muzeului sucevean, dacă va exista interes din partea publicului „programul de vizitare poate fi lărgit”.